Щедрішого ринку, ніж теперішній, протягом року годі й шукати. Уже з’явилися молоді польові овочі, прилавки рясніють ягодами — вибір чималий. Традиційно о цій порі господині вже розпочинають масові заготівлі фруктових консервів на зиму. Але особливо не поспішають із оптовими закупівлями. Все через те, що ціни доволі високі. Тому здебільшого покупці можуть дозволити собі невеликий вітамінний набір — по півкілограма-кілограму суниць, чорниць, полуниць, шовковиці... Та й за це потрібно заплатити в середньому від п’ятнадцяти до сорока гривень за кілограм. Пенсіонери побалувати себе такими вітамінними наборами не можуть.

 

Попри щедрість природи, котра дарує хороший врожай, ціни залишаються високими і роблять покупки малодоступними. Загалом показники на споживчому ринку області протягом місяця, порівняно з попереднім, знову зросли. Цифра, наче, й не така вагома — лише на 0,1 відсотка, та з початку року статистика зафіксувала збільшення майже на шість відсотків, що значно відчутніше.


Втім, це середній показник, котрий не так багато говорить про реальне подорожчання. Насправді так і не вдається стабілізувати ситуацію з продуктами харчування та безалкогольними напоями, вони, хоч потроху, а все одно дорожчають. Як повідомляє обласне управління статистики, за місяць найбільше — на 12 відсотків — піднялись у вартості яйця. За ними у ціновій таблиці йдуть продукти переробки зернових і фрукти. Хоча є надія, що урожай останніх з місцевих городів та присадибних ділянок за тиждень-другий все-таки зменшить ціну природніх вітамінів.


А от сподівань на те, що динаміка із постійного підвищення зміниться на зменшення для таких продуктів, як свинина, маргарин, риба та продукти з неї, масло, на жаль, мало. Адже місцевий виробник не готовий вплинути на загальні тенденції на цьому ринку, а тому протягом місяця вони продовжували зростати у вартості.


Серед приємних звісток — більш як на десять відсотків подешевшали овочі. І це завдяки сезонним тенденціям, коли починає достигати місцева городина. Так само відчутні, хоч і не набагато, літні знижки на молоко.

Півторалітрову пляшку можна придбати за ціною від 10 до 16 гривень, і це на гривню-дві дешевше, ніж було навесні. Так само на лічені гривні подешевшали сметана та кисломолочні продукти. Але мова насамперед про базарні розцінки. На прилавках магазинів вони залишаються стабільно високими, навіть попри те, що влітку зазвичай падає закупівельна ціна на сировину. Та покупець цього не відчуває.


У спеку трохи спав попит на сало, котре із захмарних 65 гривень за кілограм опустилось до 45. Та загалом м’ясний асортимент залишається доволі дорогим. Чимало родин сподіваються компенсувати ці витрати за рахунок дещо дешевших овочевих страв, зокрема, і картопляних. Хоча наразі молода бульба на гривню-дві дорожча від минулорічної, і кілограм коштує п’ять-вісім гривень, проте із масовим достиганням вона дешевшатиме, а тому залишатиметься одним із основних продуктів харчування.

Хмельницька область.