На Херсонщині встигли зібрати заледве десяту частину ранніх зернових, а експерти вже переглянули прогноз на врожай — у бік його підвищення. Якщо у травні очікували, що вдасться зібрати 1,4—1,6 мільйона тонн озимої пшениці та ячменю, то зараз кажуть про 1,8—1,9 мільйона тонн (дані Департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації).


Загалом урожайність пшениці становить 30—70 центнерів з гектара, залежно від того, зрошувані землі чи ні, а ячменю — 25—60 ц/га. Та все ж минулорічний успіх, коли зібрали 2,4 мільйона тонн ранніх зернових, повторити вочевидь не вдасться. Адже через осінню посуху в краї втратили 135 тисяч гектарів озимих (четверту частину клину), тому й «вал» врожаю буде меншим. Утім, ті ж експерти радять не дуже довіряти офіційній статистиці.

Торік аграріїв значною мірою позбавили пільгового режиму сплати податку на додану вартість (при операціях із зерновими та технічними культурами сільгоспвиробники 85% ПДВ тепер перераховують до бюджету), тому дехто з них може піддатися спокусі занизити результати господарювання, аби не платити податків з отриманих прибутків.

 

Добірна озима пшениця дозріває у Горностаївському районі Херсонщини. 

 

Фото автора.