Літо добігає середини, а єдина в Україні шахта-новобудова № 10 "Нововолинська" (на знімку) не отримала жодної гривні з запланованих у бюджеті 100 мільйонів. Підприємство, яке перебуває в передпусковій стадії і щороку може видавати на-гора 900 тисяч тонн вугілля, ніби не потрібне державі. Інакше як можна прокоментувати цю ситуацію? І не лише цю...

 

-- Минуло вже майже три місяці, як призначили нового міністра палива та енергетики Ігоря НАСАЛИКА, але за цей час нововолинські шахтарі не почули жодної пропозиції для вирішення їхніх проблем, -- зауважує народний депутат від Володимир-Волинського виборчого округу № 19, в який входить і шахтарський Нововолинськ, Ігор ГУЗЬ. -- Немає стратегії розвитку вугільної галузі. Видобуток породи порівняно з минулим роком різко впав. Міністр обіцяв приїхати на Волинь до середини липня із пакетом рішень, однак ця поїздка ще навіть не запланована.

 

-- Нині зростають борги із виплати зарплат гірникам шахт № 1 і № 9 "Нововолинські", "Бужанська". Крім того, є величезна заборгованість -- понад 100 мільйонів гривень -- за спожиті енергоносії. А без електроенергії у копальнях працювати просто неможливо. Ситуація у шахтарському Нововолинську провокує соціальну напругу. Декілька тижнів тому наші гірники на знак протесту вже голодували на вулиці Банковій у Києві. До міністра не достукатися, зрушень у вирішенні шахтарських питань немає. Людям треба дати чітке бачення перспективи. Міністр Насалик отримує жовту картку від шахтарів, бо не пропонує шляхів вирішення їхніх проблем. А зробити це має саме він, -- зауважує Ігор Гузь.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України