На Волині в Любешівському районі вшосте відбулася "Поліська регата". Ці змагання для любителів екстремальних подорожей на байдарках збирають щораз більше учасників: цього року -- 24 команди. Випробувати свою силу в поліську глибинку приїхали спортсмени з Луцька, Києва, Сарн, інших куточків України, сусідньої Білорусі. Маршрут змагань проліг мальовничими річками Стохід, Прип'ять, а також озером Любязь.

 

На знімку:

 

ще кілька метрів -- і фініш!..

 

Першого дня учасники змагань стартували в райцентрі Любешів і пливли Стоходом у село Сваловичі, де річка зливається з Прип'яттю. Таких населених пунктів, як Сваловичі, навіть на Волині, де відносно добре збереглась автентичність, немає. Час, здається, застиг тут на позначці ХІХ століття. Криті очеретом хати і стодоли, журавлі над криницями, незаймана природа... Саме це і вабить сюди туристів з усієї України.

 

Протяжність першого етапу -- 28 кілометрів. Однак нікому з учасників не вдалося його пройти найкоротшим маршрутом. Річ у тім, що річка Стохід відповідає своїй назві, розділяючись на безліч рукавів, зарослих височенним очеретом. Такі собі поліські джунглі. Навіть переможцям етапу команді БАМ-1 Костянтину ВЕРЕМЧУКУ і Леоніду ФЕСІКУ, які родом із цих місць, довелося трохи поблукати річковими лабіринтами.

 

Слід відзначити також екіпаж Миколи ЯСЮКА і Івана КУСИКА з Маневицького району, які прийшли на фініш другі. Зауважимо: Микола Ясюк -- сільський голова Троянівки Маневицького району. Він не лише бере участь у всіх таких змаганнях, а й веде у себе гурток водного туризму.

 

-- У нас теж тече Стохід і він у Троянівці не менш красивий, ніж тут, -- зауважує Микола Ясюк. -- Тож хочу, щоб мої вихованці росли міцними, любили свій Поліський край.

 

Наступного дня спортсменам довелося подолати 18 кілометрів річкою Прип'ять до озера Любязь. Організаторами змагань стали національний природний парк "Прип'ять -- Стохід", Любешівська райдержадміністрація та райрада, генеральним спонсором "Поліської регати" -- товариство "Корміл" (Львів).

 

Максим СОЛОНЕНКО.

Фото автора.

 

Волинська область.

 

Голос України