Аграрії Херсонщини збільшили площі під рис із торішніх 7,4 до 7,7 тисячі гектарів. Кажуть, можна було б і більше, та з фінансами сутужно: адже облаштування таких плантацій із системами зрошення — це мільйони гривень. 

Знаковим нинішній сезон буде і для трудового колективу Інституту рису НААН України (Скадовський район області). Плантації дослідного господарства цього державного наукового закладу займають 1,7 тисячі гектарів — п’яту частину всіх площ, відведених під рисівництво у степах Таврії. Але річ не в тім: на осінь очікують високих здобутків завдяки виведеним тутешніми селекціонерами двом новим сортам рису Корсар та Маршал. Технологія їх вирощування нічим особливо не відрізняється, натомість віддача краща.
— Корсар дає 13 тонн рису з гектара, Маршал — 11 тонн. Існуючі ж сорти за рівних умов приносять 8, максимум до 10 тонн з гектара. Різниця, погодьтеся, солідна. Поки що вирощуємо їх самі, напрацьовуючи резерв. Та вже з наступного року зможемо насіння нових сортів продавати всім охочим, — каже директор Інституту рису кандидат сільськогосподарських наук Володимир Дудченко.
Рис зі Скадовського району краю буде не тільки прибутковою культурою, а ще й «ощадливим» та дружнім до довкілля. Адже на чверті площ воду з рисових чеків у Чорне море взагалі не скидають — налагодили замкнену систему обігу води, очищуючи та повертаючи скиди для поливу. До того ж цьогоріч вдесятеро (з 3,2 до 35 гектарів) збільшили площі вирощування рису на крапельному зрошенні, що також дасть істотну економію дніпровської води з каналів, яка використовується для заповнення чеків.

Херсонська область.