На Волині у Любешівському районі вшосте відбулася «Поліська регата». Ці змагання для любителів екстремальних подорожей на байдарках збирають щораз більше учасників: цього року — 24 команди. Випробувати свою силу у поліську глибинку приїхали спортсмени з Луцька, Києва, Сарн, інших куточків України, сусідньої Білорусі. Маршрут змагань проліг мальовничими річками Стохід, Прип’ять, а також озером Люб’язь.
Першого дня учасники змагань стартували в райцентрі Любешів і плили Стоходом у село Сваловичі, де ріка зливається з Прип’яттю. Таких населених пунктів, як Сваловичі, навіть на Волині, де відносно добре збереглася автентичність, майже немає. Час, здається, застиг тут у ХІХ столітті. Криті очеретом хати і стодоли, журавлі над криницями, незаймана природа... Саме це і вабить сюди туристів зі всієї України.
Протяжність першого етапу — 28 кілометрів. Однак нікому із учасників не вдалося його пройти найкоротшим маршрутом. Річ у тому, що ріка Стохід відповідає своїй назві, розділяючись на безліч рукавів, зарослих височенним очеретом. Такі собі поліські «джунглі». Навіть переможцям етапу — команді БАМ-1 Костянтину Веремчуку і Леоніду Фесіку, які родом з цих місць, — довелося трохи поблукати річковими лабіринтами.
Слід відзначити також екіпаж Миколи Ясюка та Івана Кусика з Маневицького району, які прийшли на фініш другими. Зауважимо: Микола Ясюк — сільський голова Троянівки Маневицького району. Він не лише бере участь у всіх таких змаганнях, а й веде у себе гурток водного туризму.
— У нас теж тече Стохід, і він у Троянівці не менш красивий, ніж тут, — каже Микола Ясюк. — Тож хочу, щоб мої вихованці росли міцними, любили свій поліський край.
Наступного дня спортсменам довелося подолати 18 кілометрів річкою Прип’ять до озера Люб’язь. Організаторами змагань стали Національний природний парк «Прип’ять-Стохід», Любешівська райдержадміністрація та райрада, генеральним спонсором «Поліської регати» — товариство «Корміл» (Львів).

Волинська область.

 

 

Ще кілька метрів — і фініш.

Фото автора.