Волинь першою в Україні, ще в 1960-х роках, розпочала будівництво на лісових галявинах рекреаційних пунктів. Вона лідирує за їх насиченістю і облаштуванням і сьогодні. В цьому мав змогу переконатися, взявши участь у прес-турі, влаштованому обласним управлінням лісового і мисливського господарства.

Півстоліття тому, споруджуючи перші рекреаційні пункти, тодішній начальник обласного управління лісового господарства Дмитро Телішевський, прагнув перш за все вивести з борів і дібров небезпечних для них людину із сірниками. Запозичений у Європі досвід підказував, що поблизу таких пунктів любителі відпочинку на природі палять значно менше вогнищ. Бо можна скористатися мангалом, заготовленими лісівниками дровами, зручно вмоститися за столом в альтанці.
Нинішній начальник обласного управління лісового і мисливського господарства Олександр Кватирко продовжує і розвиває добру справу своїх попередників. Сьогодні в області вздовж шляхів міжнародного та обласного значення функціонує 97 великих і 650 малих рекреаційних пунктів. Деякі з них споруджені протягом останнього року, а більшість — оновлені та осучаснені.
Справжнім казковим містечком видається подорожнім рекреаційний пункт «Пролісок», неподалік міста Ківерці, на шосе Луцьк — Маневичі — Любешів — державний кордон із Республікою Білорусь. Спорудив його місцевий держлісгосп на місці старого. Фахівці вважають його одним із найкращих. Вісім просторих, складених із дерев’яного брусу, альтанок, три великі столи з лавами, дитяче містечко з гойдалками, гірками, колонка з джерельною водою, навіси над мангалами, дровітня для розпалювання вогнищ. А поруч — фірмовий магазин «Лісовичок», де можна придбати продукцію консервних цехів лісгоспів області: мед, мариновані гриби, варення, джеми, різноманітні соки... Зауважимо: консервне виробництво в Україні зберегли лише лісгоспи Волині.
Рекреаційний пункт на узбіччі між райцентрами Ківерці і Рожище — один із найстаріших. Багато волинян, які повертаються із Польщі, зупиняються на рекреаційному пункті «Машівський бір», розташованому на міжнародній автомагістралі М-07 Київ — Варшава. Насичене подібними лісовими відпочинковими майданчиками і шосе Любомль — Шацьк — державний кордон з Республікою Білорусь. А ось знаний усіма «Затишок» змінив своє старе обличчя до невпізнанності. Ще одну обнову ми побачили біля села Прип’ять. Як два попередні, цей рекреаційний пункт нещодавно дбайливо облаштували працівники Шацького учбового держлісгоспу...
Шляхами Волині ми проїхали майже півтисячі кілометрів. Позаду важкий, сповнений переїздів день. Але радісно, коли бачиш, що не все так погано у нашій державі, як показують з телеекранів. Є чимало й позитивного...

Луцьк — Ківерці — 
Любомль — Шацьк.
Волинська область.

 

 

«Затишок» — у Шацькому озерному краї користується популярністю.

Фото автора.