Романівська сільрада Луцького району на Волині передала в оперативне управління місцевому сільгосптовариству належні їй 710 гектарів осушених земель, 16 кілометрів каналів та вісім гідротехнічних споруд внутрішньогосподарської меліоративної мережі. Відтепер поля матимуть ефективного господаря, оскільки сільрада не мала ні спеціалістів, ні техніки, ні коштів для догляду за осушувальною системою.

Зауважимо, СТзОВ «Романів», яке використовувало ці землі, є одним із найкращих господарств області. Тут стабільно вирощують високі врожаї зернових та технічних культур, отримують найкращі надої молока. Товариство тісно співпрацює із спеціалістами Луцького міжрайонного управління водного господарства. В цьому, як вважає керівник СТзОВ, депутат облради Віталій Заремба, один із секретів успішної роботи.
В області сподіваються, що проведений у Романові експеримент стане прикладом для інших територіальних громад та землекористувачів як один із шляхів вирішення проблем ефективного використання осушених сільгоспугідь.
Між іншим свого часу внутрігосподарські меліоративні мережі обслуговувалися колгоспами. Після їх розпаду мережі передали сільрадам. Цей крок не виправдав себе, бо бездоглядні канали замулилися, заросли чагарниками, гідроспоруди вийшли з ладу. Як наслідок, почастішали підтоплення населених пунктів і сільгоспугідь, відбувається повторне заболочення земель, а місцями, через відсутність регулювання водного режиму, горять торфовища. Отже, волинська новинка — це просто повернення до вивіреної десятиліттями системи експлуатації осушувальних систем.

Волинська область.