У Греції розпочався судовий процес над вісьмома військовослужбовцями, які після невдалого перевороту в Туреччині на вертольоті приземлилися поблизу грецького міста Александропулос. Як повідомило електронне видання грецької газети Еthnos.gr, турецькі військові обвинувачуються у несанкціонованому перетинанні турецько-грецького кордону та незаконному прольоті над грецькою територією.

Паралельно суд розгляне і їхнє прохання про надання політичного притулку в країні, бо на батьківщині вони можуть бути засуджені до страти. Грецькі ЗМІ повідомляють про те, що втікачі категорично заперечують свою участь у перевороті, а на втечу із країни на бойовому вертольоті наважилися після нападу на них озброєних поліцейських.
Як стверджує адвокат турецьких військовослужбовців, грецькі поліцейські не знайшли на борту вертольота ніякої зброї, не мали її і утікачі. Щоправда, вони повідомили на допиті, що перед тим, як здатися грецькій владі, знищили й викинули в море частину навігаційних приладів, що містять карти району та інші дані, які є державною таємницею.
Як повідомило грецьке видання, прохання турецьких військових про надання їм політичного притулку може розглядатися у рамках 2—3 місяців. Співбесіда з ними представників грецької влади, котрі ухвалюють рішення з цього питання, почнеться 27 липня. Не виключають, що воно буде позитивним.
Адже в четвер Європейський Союз, членом якого є і Греція, висловив свою занепокоєність репресіями, що почалися в Туреччині, наміром повернути смертну кару й рішенням про запровадження надзвичайного стану на тривалий час. Єврокомісари Федеріка Могеріні та Йоганнес Ган закликали Анкару «поважати за будь-яких обставин верховенство закону, права людини й основні свободи, включаючи право всіх підозрюваних в участі в змові на справедливий судовий процес».
У відповідь прес-секретар президента Туреччини Ібрагім Калин заявив, що критика з боку Європи щодо введення надзвичайного стану в країні є яскравим прикладом подвійних стандартів. «Ми засудили підлий терористичний акт у Парижі, після якого у Франції було запроваджено надзвичайний стан. Але ніхто не обвинуватив Францію у порушенні прав людини. Після теракту в Брюсселі в усій Бельгії також було оголошено подібний захід. Тому Європа не може обвинувачувати Туреччину в тому, в чому не обвинувачує Францію і Бельгію», — заявив І. Калин. Він наголосив, що надзвичайний стан у країні підтримується у рамках правових норм і не вплине на спосіб життя звичайних людей. Але влада вживе всіх заходів для очищення країни від заколотників.
Ось це й насторожує ЄС, бо під розбірки можуть потрапити й невинні. В тому числі й ті, хто втік до Греції. Щоправда, ступінь їхньої вини визначатимуть неупереджені грецькі чиновники.