Терор накриває Німеччину: минулої неділі пізно ввечері в центрі баварського Ансбаха — в останній день музичного фестивалю (2500 глядачів!) — пролунав вибух. За даними поліції, його влаштував 27-річний сирійський мігрант, якому відмовили в статусі біженця у Німеччині. В результаті вибуху загинув він сам, 12 осіб поранені, троє з них — у тяжкому стані. Жертв могло би бути набагато більше, якби зловмиснику вдалося пройти на фестиваль: поліція помітила його завчасно.
Останній тиждень був справді чорним для Німеччини: три напади мігрантів на ні в чому не винних людей — з численними жертвами! Країна не перестає здригатися від болю, гніву, здивування: «Чому?»
Чому 18 липня 17-річний біженець напав із сокирою і ножем на пасажирів потяга в Баварії? Начебто деякі пасажири чули, що він при цьому кричав: «Аллах акбар!» Загиблих немає, але чотири особи тяжко поранені, одна — легко. Четверо з п’яти — туристи з Гонконгу. Ще 14 пасажирів не постраждали, але зазнали сильного стресу.
Нападник спробував утекти, але в цей час неподалік відбувалася операція спецпризначенців, тож він був убитий за спробу атакувати поліцейських. З’ясували особу зловмисника: хлопець прибув з Афганістану як біженець торік улітку. Спочатку мешкав у патронатній сім’ї, а потім у гуртожитку для мігрантів. Проходив практику, щоб з часом одержати роботу на підприємстві. Теракт він скоїв, за висновком слідства, щоб помститися «невірним», які, на його думку, завдають страждань його братам по вірі. Наступного дня пропагандистський сайт «Ісламської держави» розмістив відеоролик, де цей озброєний ножем хлопець заявив, що має намір мститися за удари міжнародної антитерористичної організації: «Я — солдат ІД і починаю священну операцію у Німеччині. Час настав». Представники німецької влади вважають, що хоч у його оточенні не знайдено контактів з терористичними угрупованнями, проте радикалізація відбулася за короткий час.
Чому 18-річний німець іранського походження Давид Алі С. влаштував побоїще в мюнхенському торговельному центрі 22 липня, «поклавши» 10 осіб, віком від 14 до 45 років, і поранивши 35? Відомство з кримінальних справ повідомило, що «стрілець» не обирав жертв цілеспрямовано. За його даними, жертвами стали люди різних національностей. З’ясувалося, що вбивця, який і сам застрелився, був психічно неврівноважений.
Чому 21-річний сирієць, котрий шукав притулку в Німеччині, озброєний мачете, 24 липня убив одну жінку та ще двох людей поранив на центральному автобусному вокзалі Ройтлінгена, що в землі Баден-Вюртемберг? Зловмисник затриманий. Поліція повідомляє, що йдеться про злочинця-одиночку і небезпеки для мешканців стотисячного міста немає.
Ці жахливі випадки сталися упродовж кількох останніх днів у Німеччині, яка досі не зазнавала такої підступності. Запитанням «Чому це сталося?» переймаються не лише родичі та близькі постраждалих, а й тисячі пересічних громадян. Адже принаймні мститися німцям, котрі прийняли понад мільйон біженців, намагаючись облаштувати їхнє життя, дати дах і хліб, немає підстав.
Водночас уряд ФРН занепокоєний тим, що вогнепальну зброю у країні можливо придбати без проблем, як це, приміром, зробив психічно нездоровий 18-річний підліток? Віце-канцлер Зігмар Габріель закликав обмежити доступ до зброї у країні. Також міністр внутрішніх справ Томас де Мезьєр пропонує ухвалення низки законодавчих заходів та перегляд концепції дій поліції, а в екстрених ситуаціях, коли йдеться про теракти, залучення Бундесверу.
Голова профспілки німецької поліції Райнер Вендт вимагає від уряду посилити перевірки біженців, котрі перетинають кордон ФРН. Адже в органів правопорядку немає повних даних про тих, хто прибуває до країни. А події останніх днів у Німеччині він назвав «сумішшю психічної не-стабільності, тероризму та злочинності».

Берлін.

 

 

На місце стрілянини, біля торговельного центру «Олімпія» у Мюнхені, люди несуть квіти та свічки.

Фото Xіnhua/Укрінформ.