Народний депутат від Володимир-Волинського виборчого округу № 19 Ігор ГУЗЬ здійснив робочу поїздку до Польщі в рамках проекту "Пам'ять без кордонів". Він побував у гміні Мірче Грубешівського повіту, де на території сіл Верешин, Ласків, Модринь та Сагринь українська та польська молодь прибирає занедбані цвинтарі наших співвітчизників. Після примусового переселення українців у 1944--1947 роках з їхніх етнічних територій на Холмщині багато кладовищ там залишилися бездоглядними.

 

Проект "Пам'ять без кордонів" зі своїми молодими однодумцями впроваджує помічник нардепа голова громадської організації "Фундація незалежності" Сергій Годлевський. Упродовж двох тижнів планується впорядкувати п'ять кладовищ на території цієї гміни.

 

-- Цвинтар села Верещин відомий тим, що саме тут поляки розстріляли українське весілля, де загинуло 18 осіб, в тому числі і наречена, -- розповідає Ігор Гузь. -- Наречений вижив, отримавши кулю в легені, але в 1946 році також загинув у лавах УПА... Ось така "жива" історія польсько-українського протистояння... Навели косметичний лад на кладовищі у селі Ласків та Модринь. Саме так має виглядати кожен цвинтар, де поховані українці....

 

-- Сагринь -- напевно найстрашніша сторінка польсько-українського конфлікту, -- зауважує Ігор Гузь. -- За одну ніч 10 березня 1944 року в Сагрині та прилеглих до нього селах бойовиками Армії Крайової та Батальонами хлопськими було вирізано 1300 українців, від малих дітей до старих і немічних. Скоро буде десять років, як на цьому кладовищі на відкриття чекає вже збудований меморіал пам'яті. На жал, Ющенко з Качинським не встигли його відкрити, Янукович з Коморовським не захотіли, тепер виклик для Порошенка з Дудою.

 

Проект "Пам'ять без кордонів" започаткований ще у 2003 році. У команді народного депутата Ігоря Гузя вважають, що на прикладах шанобливого ставлення до історії можна збудувати конструктивні відносини, спільне бачення минулого і майбутнього.

 

Максим СОЛОНЕНКО.

 

Волинська область.

 

Голос України