Кінець липня—початок серпня — період традиційного очікування нових цін на внутрішньому ринку. Одним з головних чинників, що впливатиме на формування вартості продуктів переробки зернових, є кількість та якість зібраного врожаю. Втім, це не єдина складова, яка формує ціну для споживача. Не варто, приміром, забувати про тарифи на енергоносії, що запросто можуть зробити дорожчими хлібобулочні вироби.

Якісної пшениці достатньо

Впродовж липня вартість пшеничного хліба залишалася у межах 10—11 грн. за кілограм. Відбулося незначне здешевлення макаронів до 9—10 грн. Борошно пшеничне вищого ґатунку майже не змінилось в ціні і коштує 6—9 грн. за кіло.

Зернозбиральна кампанія триває досить успішно, втім, погода другої половини липня була не така прихильна до аграріїв. Все-таки показники зібраної пшениці дозволяють зробити певні висновки: достатній врожай озимої 1-го та 2-го класів стримуватиме подорожчання борошна, хліба та круп. Виробники макаронних виробів, які особливо залежать саме від якості сировини, за словами директора торгового дому «Добродія Фудз» Ірини Брославцевої, також не відчуватимуть дефіциту. А от зростання вартості енергоресурсів може спричинити підвищення цін, адже стаття видатків, скажімо, на природний газ, є досить суттєвою, особливо для виробників випічки.

Рис залежить від курсу долара

Рис у липні дещо подорожчав — до 17—18 грн. за кілограм вагового та до 22 грн. за фасований продукт масових сортів.

Через неможливість вирощувати білі зерна на традиційних для цього територіях Криму, значна частина рису на ринку імпортна, і його вартість цілком підпорядковується курсу долара. На відміну від гречки, рис у світі не вважається нішевою культурою, що обумовлює стабільну ціну через значну конкуренцію виробників. Нині, наголошує Ірина Брославцева, відсутні будь-які чинники для підвищення вартості рисової крупи. Експерти світових організацій, навпаки, пророкують незначне сезонне зниження цін на 1—2%.

Гречка може подешевшати

Після весняного ажіотажу вартість кілограма гречки зупинилась на позначці 36 грн./кг за вагову та 39—40 грн. за упаковану продукцію.

Дефіцит зерна гречки спричинив у квітні—травні небувале подорожчання дієтичної крупи, проте цьогоріч валовий збір очікується на чверть вищим. Якщо прогнози справдяться, то з появою на ринку нового врожаю вже наприкінці серпня — на початку вересня ціна гречки має знизитися щонайменше на 20%. Проте, не виключено, знову повільно зростатиме впродовж року.

Вівсянка: без неприємних сюрпризів

У липні вівсяні пластівці у роздробі коштували 10—11 грн. за кілограм вагових та 17—23 фасованих.

Значне подорожчання на українському ринку не дешевих гречаної та рисової круп спричинило, за інформацією Ірини Брославцевої, активізацію попиту на більш доступні продукти, передусім на основі вівса. Нині збирання цієї культури тільки набирає обертів, проте загальний стан посівів у регіонах свідчить про гарний врожай, поява якого на ринку сприятиме здешевленню вівсяних пластівців вже у серпні-вересні.

 

 

У багатьох столичних супермаркетах замість гречки за прийнятною ціною — лише порожні полички.

Фото Галини КВІТКИ.