В Оболонському суді столиці у вівторок слухали справу колишніх бійців (уже розформованої) міліцейської роти спецпризначення «Торнадо»: екс-командира Руслана Онищенка, а також його сімох підлеглих. Їх обвинувачують у створенні злочинної організації, скоєнні низки тяжких злочинів. Головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що бійці роти викрадали місцевих жителів, катували їх, гвалтували. Своєю чергою військовий прокурор Кравченко заявив, що колишні бійці роти «Торнадо», справу яких слухають в Оболонському суді, майже на кожному засіданні погрожують суддям і прокурорам, обливають їх зеленкою, кисляком і каналізаційними нечистотами.

 

Пізно ввечері відбулося зіткнення прихильників «торнадівців» із правоохоронцями. Коли заарештованих вивели з будівлі суду й повезли до СІЗО, активісти намагалися перекрити дорогу, у результаті чого виникли сутички із правоохоронцями.
Голова ГУ Нацполіції Києва Андрій Крищенко в ефірі телеканалу «112 Україна» розповів про подробиці інциденту: «Відбулося кілька сутичок із правоохоронцями під час протистояння, а також коли вивозили близько 1:00 до СІЗО осіб, яких узяли під варту. У результаті цих зіткнень через отруєння газом по допомогу звернулися 15 військовослужбовців Національної гвардії та 12 працівників Нацполіції. Застосовувався газ, ціпки, кийки, каміння. Поліція і Нацгвардія газ не використовували. З місця подій вилучено кілька порожніх балончиків від газу «Кобра», який не є штатним спецзасобом ні поліції, ні Нацгвардії. Порушено кримінальне провадження (опір працівнику поліції і правоохоронного органа). Сьогодні проводитиметься розслідування. Будемо давати правову оцінку діям тих осіб, які брали участь...»

 


На знімку: під будівлею Оболонського суду в Києві активісти, які прийшли підтримати обвинувачуваних екс-бійців міліцейської роти спецпризначення «Торнадо».


Фото Олександра СИНИЦІ/УНІАН.