Шахта № 10 «Нововолинська», яка перебуває у передпусковій стадії будівництва, може розраховувати на кошти від продажу 13,8 тисячі тонн вугілля, видобутого під час проходження гірничих виробок.

 

Народний депутат від Володимир-Волинського виборчого округу № 19, до складу якого входить і шахтарський Нововолинськ, Ігор Гузь отримав відповідь на своє депутатське звернення від міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика, в якому вимагав негайно віднайти можливість для реалізації 13,8 тисячі тонн вугілля, що лежить на складах шахти вже три роки, а кошти від продажу спрямувати на погашення заборгованості перед гірниками.


— У вересні поточного року планується проведення закупівлі послуг з переробки вугілля відповідно до Закону України «Про публічні закупівлі» з використанням електронної системи закупівель Prozorro. Крім того, розглядається можливість реалізації вугілля споживачам у рядовому вигляді. Надходження коштів від реалізації вугілля дасть змогу частково розрахуватися за виконані будівельно-монтажні роботи та погасити заборгованість із заробітної плати учасникам будівництва», — ідеться у відповіді з міністерства.


— На тлі затримки з надходженням інших коштів — це позитив, — коментує лист Ігор Гузь. — Кілька років вугілля просто лежало. Тепер чекаємо на його успішну реалізацію, щоб використати ці гроші на підтримку шахти та наших гірників.


Зауважимо: вже кілька років вугілля власного видобутку шахта № 10 використовує для обігріву адміністративних і побутових приміщень. У процесі проходження гірничих виробок гірники з породою піднімають на поверхню й висококалорійне паливо. На жаль, поки що не існувало механізму його реалізації. У разі введення «Нововолинська» зможе щодоби видавати на-гора три тисячі тонн вугілля. Та коли це станеться, ніхто не може сказати.

Фінансується будівництво копальні вкрай незадовільно — за 27 років від часу початку робіт підприємство так і не запрацювало.


Волинська область.

 

У вагонетці вугілля, видобуте на «Нововолинській».


Фото автора.