Про це під час спільного екстреного засідання Комітетів Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції та з питань інформатизації та зв’язку повідомила голова Національної агенції запобігання корупції (НАЗК) Наталія Корчак.


Водночас, за словами голови парламентського антикорупційного комітету Єгора Соболєва, суспільство та політикум були раді, що система е-декларування запрацювала, але і розчаровані, що легітимність цих даних оскаржується. Він повідомив, що комітет звернувся до правників щодо можливих справ у судах, якщо посадовці будуть спіймані на брехні й спиратимуться на недосконалість системи, то, за їх оцінками, це дійсно буде проблема. Депутат нагадав, що саме у такий спосіб свого часу була знищена система «ВІЗИР», коли відеофіксація порушень правил дорожнього руху припинила працювати, бо суд поставив під сумнів надійність цього приладу, зокрема, його сертифікацію.

 

Аби детально розібратися у ситуації, що виникла, та визначити, в які терміни її можна виправити, участь у засіданні, крім народних депутатів, узяли представники НАЗК, Держспецзв’язку та компанії —розробника системи.
Н. Корчак повідомила, що НАЗК на своєму засіданні ухвалило рішення, згідно з яким суб’єкти декларування подаватимуть електронні декларації з першого вересня 2016 року.


Голова НАЗК повідомила також, що Держспецзв’язок бере на себе зобов’язання до 31 серпня вдосконалити безпекову складову і видати сертифікат відповідності.


Водночас, за її словами, досягнуто домовленості, що НАЗК стане власником сервера. До цього часу агентство не могло його навіть орендувати, адже для цього потрібні були додаткові кошти. «Ми також звернемося до Кабінету Міністрів із проханням виділити нам кошти з резервного фонду Державного бюджету для забезпечення функціонування Єдиного державного реєстру. Це дуже стратегічне рішення. Адже питання придбання серверів упирається в питання коштів. Ми з Програмою розвитку ООН дійшли згоди щодо внесення змін до договору оренди, укладеного між ПРООН та державним підприємством «Українські спеціалізовані системи» з тим, щоб НАЗК стало власником серверів і щоб договір мав застереження щодо розірвання в односторонньому порядку», — сказала вона і додала: «Коли кошти будуть виділені, ми зможемо придбати необхідне серверне обладнання і обладнати свій центр управління».


У свою чергу голова Держспецзв’язку Леонід Євдоченко звинуватив компанію-розробника програмного забезпечення системи електронного декларування «Міранда» у свідомому затягуванні часу в питанні усунення недоліків програми.


Він зазначив, що служба провела державну експертизу у встановлений термін — 12 серпня, на підставі якої й відмовила у видачі сертифіката. «Констатуємо, що за результатами державної експертизи встановлено значну кількість не виконаних товариством «Міранда» зобов’язань щодо реалізації заходів і засобів захисту реєстру. На сьогодні у Держспецзв’язку відсутнє підтвердження від ТОВ «Міранда» про усунення недоліків. За таких умов поновлення державної експертизи та видача атестата відповідності неможливі», — сказав він.


За його словами, під час попередніх випробувань, у тому числі й за участі посадових осіб НАЗК та Держспецзв’язку, функції захисту інформації не демонструвалися і не оцінювалися, тому ці недоліки були виявлені лише 12 серпня. У зв’язку з цим 13 та 14 серпня були проведені наради, де були обговорені та викладені в окремому протоколі всі питання до розробника, але розробник цей протокол не підписав.


«Представники від Держспецзв’язку та НАЗК цей протокол погодили. Тут прописаний цілий ряд заходів. Від розробників — «Міранди» —цей протокол підписувати відмовились», — заявив Л. Євдоченко. На запитання народних депутатів до керівника ТОВ «Міранда» Юрія Новікова чому не підписали, той відповів: бо це виходило за рамки його повноважень. На уточнююче запитання: хто в компанії має відповідні повноваження, її керівник відповів чітко: всі повноваження є у мене.


Факт залишається дивним. Тим більше, зауважив народний депутат Володимир Парасюк, що Україна є лідером в ІТ-сфері. Українські компанії розробляють софт для міжнародних компаній, а ми не можемо дати собі ради з простою системою, куди вносяться дані, зауважив він.


На думку голови Комітету з питань інформатизації та зв’язку Олександра Данченка, проблема полягає в іншому: «У країні відсутній єдиний орган, який би відповідав за інформаційно-телекомунікаційну політику в державі — і це величезна проблема. Сім різних органів воюють за бюджети. Одна агенція замовляє одне, інша — друге. В усьому світі існує один реєстр, а ми хочемо отримати кошти на сьомий. Ми знову робимо монстра, не буду говорити про корупцію, але це неефективне використання коштів. Потрібно лише провести адміністративну реформу в Кабінеті Міністрів, і це, до речі, прописано в Коаліційній угоді. Один реєстр — один сервер. Всі інші, кому потрібно, підключаються через захищену шину, яку Держспецзв’язок зробить без проблем, у нього є для цього всі ресурси».


Дивним депутати вважають і той факт, що від НАЗК ніхто не брав участі у розробці технічного завдання. Це — нонсенс і криза державного управління, наголошують обранці. Власне, на засіданні серед іншого домовилися, що агенція чітко визначить серед своїх членів відповідального за роботу системи електронного декларування, і повідомить про це парламентський антикорупційний комітет. Адже особиста відповідальність завжди зменшує можливість саботажу.

 

Дослівно 

 

Голова Національної агенції запобігання корупції Наталія Корчак:


«Ми ухвалили рішення щодо функціонування Єдиного державного реєстру декларацій. У четвер ми його опублікуємо, і після реєстрації в Міністерстві юстиції рішення НАЗК набуде чинності. Відтак, суб’єкти декларування подаватимуть декларації з першого вересня 2016 року. Тим самим ми виконаємо міжнародні зобов’язання за результатами отримання сертифіката відповідності, який контролюватиме цей процес».

 

Голова Комітету Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв, голова Комітету Верховної Ради України з питань інформатизації та зв’язку Олександр Данченко, голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак.

 

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Леонід Євдоченко, генеральний директор державного підприємства «Українські спеціальні системи» Тарас Олійник.

 

 

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.