Посли України в країнах ЄС мають об’єднати дипломатичні зусилля та виступити єдиним фронтом проти побудови газопроводу в обхід нашої держави — «Північного потоку-2». Адже його Російська Федерація використовує як один із засобів політичного тиску та гібридної війни проти нашої країни. Таку точку зору висловила член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Наталія Кацер-Бучковська («Народний фронт»).

 

Зокрема, вона звернулася до послів України в Латвії, Литві, Чехії, Болгарії, Словаччині, Молдові, Польщі та Хорватії. «Ці країни також виступають проти побудови газопроводу «Північний потік-2», тому посли України мають об’єднати свої зусилля та виступити єдиним фронтом проти реалізації цього проекту», — цитує слова політика прес-служба «Народного фронту».


Народний депутат наголосила, що Росія та певні бізнес-структури з Європи, на жаль, не відмовились остаточно від ідеї реалізації цього проекту. В зв’язку з цим Україні слід продовжувати активно застосовувати всі засоби дипломатії, у тому числі парламентської, для обстоювання енергетичних інтересів України у світі.


«Усі розуміють, що на даний момент це є абсолютно непотрібний газопровід, і його метою є виключно обхід України та інших європейських держав-транзитерів для того, щоб після 2019 року, коли закінчиться дія угоди України з «Газпромом», транспортувати газ навіть економічно недоцільним способом — через інші країни», — пояснила вона.


За словами Н. Кацер-Бучковської, представники європейських компаній, які беруть участь у проекті стверджують, що «це лише бізнес», однак Україна, зі свого боку, «має пояснювати, що це, в першу чергу, політика, і цей проект робить не лише Україну, а й інші країни Європи більш залежними від поставок російського газу, ставить під загрозу енергетичну безпеку всього регіону».


Політик також нагадала, що до Революції Гідності Україна була на всі 100% залежна від поставок газу та ядерного палива з Росії. Водночас вона відзначила успіхи України на шляху до енергетичної незалежності, перш за все стовідсоткову диверсифікацію поставок газу з країн Євросоюзу та, відповідно, припинення закупівлі газу з Росії.


Н. Кацер-Бучковська також звернула увагу на важливість посилення енергетичної дипломатії України в умовах збройного конфлікту з одним із ключових гравців глобального енергетичного ринку. «Відстоювання енергетичних інтересів на міжнародній арені та посилення енергетичної безпеки України повинно здійснюватися, перш за все, шляхом активізації дипломатичних зусиль», — заявила вона.


Водночас депутат додала: «Задля покращення двостороннього співробітництва з європейськими країнами та посилення енергетичних позицій України в світі потрібно поліпшувати інвестиційну привабливість національного енергетичного сектору». В цьому контексті вона відзначила ключову роль дипломатії для досягнення зазначеної мети.