Статистика й реальний стан справ з туристичною сферою в Криму, м’яко кажучи, різняться. Місцеве «міністерство курортів» рапортує про мільйони туристів, котрі нібито відвідали Крим, і навіть про сотні тисяч українців, які прибули на півострів, але реалії далекі від уявного потоку.


Чи їздять громадяни України на півострів? Так. Їдуть насамперед до рідних і близьких, які тут мешкають. Утім, так само, як і кримчани їздять до рідних на материкову Україну. Не можна говорити про те, що події весни 2014 року, коли півострів був, по суті, захоплений, не вплинули на сімейні стосунки. Вплинули, і дуже. Відомі випадки, коли руйнувалися родини, оскільки хтось із подружжя підтримував події в Криму, а хтось не бажав жити в окупації і їхав на материк.


Чи приїздять громадяни України до Криму з туристичною метою? Так, приїжджають, але їх дуже мало порівняно з тими цифрами, які наводить «міністерство курортів». Приміром, рахуючи пасажиропотік, називають цифру майже у два мільйони, але це з урахуванням усіх тих, хто в’їжджає й виїжджає з Криму. А шлях цей лежить через три пропускні пункти в Херсонській області. Коли брати до уваги, що залізничного й авіасполучення із Кримом нема, така цифра видається малоймовірною.


Хоча автомобілі з українськими номерами можна побачити. Українці традиційно обирають для відпочинку західне узбережжя: Євпаторію, Чорноморський і Сакський райони. Активно їдуть у Крим і росіяни, традиційно надаючи перевагу ПБК. Але сервіс, до якого звик багато хто, побувавши на закордонних курортах, на півострові залишає бажати кращого. Навіть заявлені «зоряні» об’єкти розміщення, яких нарахували на півострові п’ятдесят два із приблизно двох тисяч готелів і пансіонатів, не вселяють оптимізму щодо майбутнього кримських курортів.


Екс-міністр курортів і туризму півострова Олександр Лієв, який нині очолює низку громадських організацій, що допомагають кримчанам, котрі залишили півострів, адаптуватися в Києві й інших регіонах України, вважає, що цьогоріч курорти Криму відвідає майже 1,5 мільйона осіб, тобто збережуться минулорічні показники.


«Річ у тім, що рентабельність кримського санаторно-курортного комплексу й туризму починається з цифри в 3 мільйони туристів на рік. Крим от уже третій рік поспіль ніякої динаміки не демонструє, тож і про рентабельність говорити не варто», — повідомив він кореспондентові «Голосу України».


Раніше понад 70 відсотків туристів тут становили громадяни України, а нині турпотік знизився в рази, і говорити про якийсь підйом кримських курортів не можна.


Водночас Лієв упевнений у тому, що не варто руйнувати зв’язки України з Кримом. «Я за те, щоб ми не порушували наших зв’язків із Кримом — економічних, транспортних та інших. Нам потрібно думати на крок уперед — про повернення півострова», — зазначає екс-міністр. За його словами, не варто руйнувати туристичні зв’язки, припиняти поїздки кримчан на материкову Україну й українців у свій Крим.
За підсумками курортного сезону кримська влада знову говоритиме про «рекордну» кількість туристів, але, схоже, цих туристів вони бачать тільки у своїх снах, а реальний стан справ свідчить про зворотне.


Михайло Руденко.


Крим.

 

Набережна в Євпаторії. Літо 2016 року.


Фото автора.