Члени Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, які перебувають із візитом у Французькій Республіці, ознайомилися з системою міжмуніципального співробітництва та об’єднання комун.


Народні депутати зустрілися з мером муніципалітету Агно (Хагенау) Клодом Стюрні та мером муніципалітету Кольмар Жільбером Мюйе.


На базі існуючих чотирьох спільнот комун у муніципалітеті в 2017 році мають намір утворити одну спільноту агломерацію з чисельністю населення майже 100 000 мешканців, повідомив К. Стюрні. До її повноважень французьким законодавством віднесено питання економічного розвитку території та підтримки підприємництва, функціонування громадського транспорту, стратегічне територіальне планування, вирішення житлових питань, захист довкілля та облаштування спеціальних територій для прийому ромів, питання соціального забезпечення, утилізація побутових відходів. Таке злиття відбулося виключно на добровільній основі шляхом ухвалення радами у складі депутатів від комун рішення за правилом простої більшості.


Мер муніципалітету Кольмар Ж. Мюйе повідомив, що нині в агломерацію входить 21 комуна, і висловив сподівання, що членам комітету буде корисно ознайомитися з тринадцятилітнім позитивним інституційним досвідом об’єднання комун. На його думку, агломерація має брати на себе виключно ті компетенції, які маленькі комуни не спроможні здійснювати самостійно, зберігаючи принцип близькості надання послуг до громадянина. Пан Мюйе ознайомив делегацію з принципами формування бюджету агломерації і напрямками цільового використання бюджетних коштів, зауваживши, що держава останнім часом зменшує дотації місцевим бюджетам, у зв’язку з чим кошти найбагатших муніципалітетів перерозподіляються з урахуванням потреб найбідніших муніципалітетів. Мер Кольмара поінформував, що місто є популярним туристичним центром зі значною кількістю історичних та архітектурних пам’яток, 80 відсотків яких утримується за рахунок місцевого бюджету. Водночас, туризм є потужним джерелом економічного розвитку міста. Так, за останні п’ять років кількість туристів збільшилася з 800 тисяч до 3,5 мільйона осіб, що дає можливість створювати додаткові робочі місця для мешканців міста та збільшувати надходження. Також пан Мюйе ознайомив українських парламентаріїв з особливостями проходження служби в муніципалітетах, категоріями посад службовців, їх повноваженнями та процедурою призначення.


Дискутуючи з мерами міст, голова комітету Сергій Власенко та народні обранці поділилися з французькими колегами українським досвідом міжмуніципального співробітництва та об’єднання громад, подякували за ґрунтовні та кваліфіковані доповіді та висловили переконання, що ознайомлення з позитивним французьким досвідом у зазначених сферах сприятиме вдосконаленню українського законодавства з урахуванням європейських стандартів.


Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.