Коментар Сергія ТРОЦЕНКА, заступника директора Координаційного центру з надання правової допомоги

 


Право на безоплатну вторинну правову допомогу (БВПД) у цивільних та адміністративних справах, мають:


* особи, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких нижче за суму прожиткового мінімуму;
* інваліди, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі менш як два прожиткові мінімуми для непраце-
здатних осіб;
* діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти, які перебувають у складних життєвих обставинах, діти, які постраждали внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів;
* особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту»;
* ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» (до таких осіб, у тому числі, належать учасники АТО, в разі наявності посвідчення встановленого зразка);
* особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
* особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань;
* особи, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання її недіє-
здатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи;
* особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку;
* особи, реабілітовані відповідно до законодавства України.


Для її отримання необхідно звернутися до одного з 97 місцевих центрів із надання БВПД чи понад 400 бюро правової допомоги.


Крім того, в місцевих центрах та бюро правової допомоги всі громадяни України можуть отримати безоплатну первинну правову допомогу — правову інформацію, юридичні консультації та скористатися електронними сервісами Міністерства юстиції.


24 регіональні центри забезпечують надання БВПД:


* усім затриманим особам (ранній доступ до правової допомоги, адвокат прибуває до клієнта протягом двох годин після отримання центром інформації від органу, що здійснив затримання);
* захист за призначенням у кримінальних провадженнях (за ухвалою суду, постановою слідчого судді, слідчого чи прокурора);
* захист і представництво інтересів засуджених до позбавлення чи обмеження волі, які відбувають покарання.


Усі правові послуги, що надаються в рамках системи БПД, є безплатними. Водночас у разі здійснення представництва інтересів у суді у цивільних та адміністративних справах окремі категорії громадян повинні сплатити судовий збір.


У 2016 році (станом на 29 вересня) до місцевих центрів звернулися та отримали правову допомогу 126883 клієнти, в тому числі:


* 105068 клієнтам було надано юридичні консультації та правову інформацію (безоплатну первинну правову допомогу);
* стосовно 18688 клієнтів було прийнято рішення про призначення адвоката для здійснення представництва їх інтересів у суді;
* решті клієнтів було надано правову допомогу партнерськими установами та організаціями.


Регіональними центрами забезпечено надання БВПД 60618 особам, зокрема:


* 8675 особам, до яких застосовано адміністративне затримання та/або адміністративний арешт;
* 11512 особам, яких вважають затриманими та/або відносно яких як запобіжний захід застосовано тримання під вартою;
* 37141 підозрюваному, обвинуваченому у вчиненні кримінального правопорушення, яким призначено адвоката для здійснення захисту за призначенням;
* 3290 засудженим особам, які відбувають покарання.


Клієнти місцевих центрів, які отримали БВПД у 2016 році (станом на 29 вересня), переважно належали до категорій:


* малозабезпечені особи — 48,4 відсотка;
* інваліди, які отримують пенсію або допомогу в розмірі менш як два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб,— 38,1 відсотка;
* ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», — 8,9 відсотка;
* особи, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку, — 1,8 відсотка;

* особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту», — 1,2 відсотка.


Решта категорій, до яких належали клієнти, становили менш як 1 відсоток.


Найчастіше клієнти зверталися з питаннями:


* соціального забезпечення — 15,7 відсотка;
* житлового права — 12,4 відсотка;
* сімейними — 9,9 відсотка;
* спадковими — 9,6 відсотка;
* земельними — 8,1 відсотка;
* договірного права — 7,5 відсотка;
* трудового права — 5,2 відсотка;
* адміністративного права — 2,8 відсотка;
* виконання судових рішень — 2,4 відсотка.


Інші питання цивільного права в сукупності становили 14,4 відсотка, решта питань (12 відсотків), з якими зверталися клієнти, були неправовими.


Загалом за контрактами з регіональними центрами з надання БВПД у 2016 році працюють понад 2600 адвокатів, які забезпечують надання БВПД у кримінальному, цивільному та адміністративному процесі особам, які належать до визначених законом уразливих категорій.


Надання правової інформації, юридичних консультацій (безоплатної первинної правової допомоги) та представництво інтересів у судах у нескладних цивільних справах забезпечують понад 1400 юристів місцевих центрів з надання БВПД/бюро правової допомоги.


У 2015 році за надання БВПД адвокатам було виплачено 80,2 мільйона гривень.


У 2016 році запланований обсяг видатків за цим напрямом становить 97,7 мільйона гривень, з яких станом на 30 вересня адвокати вже надали послуги та отримали оплату на суму 66 мільйонів гривень.
Усі адвокати, внесені до Реєстру адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу (далі — Реєстр), пройшли відкритий конкурсний відбір.


Природа відносин між адвокатами та центрами — цивільно-правова, тобто на основі контракту про надання послуг в інтересах клієнта, що оплачуються державою.


У системі БПД затверджено стандарти якості надання БВПД у кримінальному процесі, здійснюється моніторинг якості надання БВПД. У разі, якщо за результатами моніторингу виявляється систематичне недотримання стандартів, центри не укладають контракти з такими адвокатами на наступний бюджетний період.


Адвоката може бути виключено з Реєстру як за власним бажанням, так і через неналежне виконання своїх зобов’язань за умовами контракту.


Упродовж 2015—2016 років із Реєстру було виключено 70 адвокатів. Наразі в Реєстрі перебувають 4992 адвокати, 52 відсотки з яких мають укладені контракти з регіональними центрами.

 

 

ДО РЕЧІ

Із сайту Національної асоціації адвокатів України


Безоплатну вторинну правову допомогу, на відміну від первинної, мають право отримувати лише окремі категорії осіб з урахуванням двох критеріїв — критерію малозабезпеченості та належності до категорій осіб, для яких законами закріплено право на безоплатну правову допомогу.


Відповідно до критерію малозабезпеченості закон надає право на безоплатну вторинну правову допомогу особам, середньомісячний сукупний дохід сім’ї яких нижчий за суму прожиткового мінімуму для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення, та інвалідам, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії в розмірі менш як два прожиткові мінімуми для непрацездатних осіб. (На сьогодні прожитковий мінімум, загальний показник, — 1399 гривень, для працездатних осіб — 1450 гривень, для осіб, які втратили працездатність — 1130 гривень).