Працівник одного з банків відмовив мені в обміні трохи затертої 100-доларової банкноти та порекомендував звернутися до Національного банку. Чи правомірно мені відмовили в обміні іноземної валюти?


Валерій ПОПОВИЧ. 


Київ.


Ні, неправомірно. Національний банк України відповідно до Закону України «Про Національний банк України» здійснює виготовлення, емісію та організацію обігу національної валюти України. До обігу іноземних валют він стосунку не має. Операції з обміном іноземної готівки мають здійснювати банки, фінансові установи України відповідно до вимог Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 12 грудня 2002 року №502.


Відповідно до цієї інструкції касири банків, фінансових установ, національного оператора поштового зв’язку і пунктів обміну валюти зобов’язані приймати платіжні банкноти іноземної валюти з незначними ознаками зношення, а саме:


із потертостями та із загальними забрудненнями (включаючи забруднення, що спричиняють локальну люмінесценцію паперу в ультрафіолетових променях);


із невеликими масними та іншими плямами, написами, відбитками штампів (за винятком штампів, які свідчать про те, що банкнота є неплатіжною), що перекривають одну з ознак платіжності не більш як на 20 відсотків;


надірвані і заклеєні в будь-який спосіб, якщо кожен із надривів не перевищує однієї четвертої частини ширини банкноти та місце склеювання не заважає визначити ознаки платіжності;


із проколами та отворами діаметром до 0,5 мм.


Також банки та фінансові установи відповідно до Інструкції про ведення касових операцій банками в Україні, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 1 червня 2011 року №174, зобов’язані приймати на інкасо:


а) банкноти іноземних держав, які мають значні пошкодження та/або значні ознаки зношення чи є сумнів щодо їх платіжності, у тому числі:


розірвані на шматки та склеєні;


ті, що не зберегли деяких ознак платіжності (є зміни в портреті, немає захисної стрічки, є написи, що заважають визначенню ознак платіжності банкнот тощо);


із зміненим первісним кольором;


обпалені або пропалені;


залиті повністю або значною мірою фарбою, чорнилом, жиром тощо;


мають явні друкарські недоліки;


б) банкноти, які вилучені іноземною державою з обігу після дати, оголошеної центральним банком-емітентом відповідної валюти (за наявності згоди банку-кореспондента відповідної держави на обмін цих банкнот).


За такі операції з приймання зазначеної вище готівки в іноземній валюті банки отримують комісійну винагороду, розмір якої вони можуть встановлювати на свій розсуд (ст. 47 Закону України «Про банки і банківську діяльність»). Тобто під час обміну пошкодженої іноземної валюти отримаєте не всю суму відповідно до визначеного валютного курсу (втратите певну суму, яку банк візьме як комісійні за обмін пошкодженої валюти).


Сергій ДЕМСЬКИЙ.