Невтішні підсумки збирання врожаю солодкої ягоди на Херсонщині: обмаль столових сортів винограду і зростання вартості технічних

 

На Херсонщині завершується сезон збирання врожаю винограду, а ятки з ним на ринках покупці оминають стороною. «Де ж це бачено, щоб за кілограмовий кетяг столового винограду правили по 35 гривень, а солодкого кішмішового без кісточок дешевше ніж по сорок гривень і поготів не знайти!» — сплескує руками херсонська домогосподарка, мати двох школярів Олена Парасенко після відвідин Дніпровського ринку обласного центру. Втім, тутешні продавці кажуть, що херсонського столового винограду взагалі обмаль — його з Туреччини везуть.

 

 

Експерти ж підтвердили: стан справ із цією культурою у Таврії нині неоднозначний. Власники плантацій ранніх технічних та столових сортів винограду втратили від чверті до третини врожаю через надмір вологи у травні-червні та небачене поширення грибкових захворювань. Натомість врожай стійкіших до них технічних сортів виявився значно більшим -у середньому на одинадцять центнерів з гектара. Хоча виробники зазначають: виноматеріал також буде недешевим.


До речі


— У Бериславському районі дощі «привітали» нас не тільки у червні. А навіть і в липні. Це позначилося на врожаї ранніх сортів Шардонне та Совіньйон. Натомість середні та пізні сорти — такі як Мерло, Каберне — порадували. Але й за них довелося поборотися: від грибкових хвороб плантації обробляли не чотири-п’ять разів протягом сезону, а вісім, — підраховує Тетяна Єрмола, голова правління виноробного підприємства князя Трубецького (чи не найстарішого на Херсонщині). — З упевненістю скажу, що собівартість винограду нинішнього року збільшиться на сорок відсотків. А це не може не позначитися і на ціні виноматеріалу.


Виноматеріал з Херсонщини використовується не тільки для місцевих сухих та напівсолодких вин. Його ще й традиційно закуповують десятками тисяч декалітрів для виробництва шампанського на Київщині, Харківщині, Донеччині, Миколаївщині. А таке відчутне подорожчання сировини, як нині, означає, що у кінцевому рахунку за пляшку улюбленого ігристого напою масовому споживачеві вже на новорічні свята доведеться викласти значно більше грошей.

 

До речі

За даними департаменту АПК облдержадміністрації, технічні сорти винограду на Херсонщині займають 3,9 тисячі гектарів, столові — лише 600 гектарів.


Фото з архіву «Голосу України».