Низька вартість м’яса та шерсті стала причиною того, що в господарстві села Болган Піщанського району на Вінниччині вирішили позбутися отари овець.

 

 

— Двадцять гривень за кілограм живої ваги — стільки платить м’ясокомбінат за баранину, — розповів кореспонденту «Голосу України» керівник господарства Олександр Довганюк. — Приватні заготівельники дають більше. На скільки? Аж на три гривні, тобто закуповують по 23 гривні за кіло. Порівняйте ці цифри із собівартістю кілограма баранини 35—40 гривень. Про що можна далі говорити?


Така само низька ціна на шерсть. Заготівельники платять 13—14 гривень за кілограм. Щоправда, забирають одразу. За словами співрозмовника, купують здебільшого цигани. Тільки-но починається стрижка, вони уже стоять над головою. Пояснюють, що везуть у Чернігів. Здають на підприємства з переробки шерсті. У господарстві вівці тонкорунної породи. Стрижуть їх раз на рік. Отримують тонну шерсті.


Співрозмовник зауважує, що господарство має певний досвід у веденні вівчарства. Крім того, є умови для випасу. Сподівалися, що ситуація на ринку м’яса баранини хоча б трохи поліпшиться. На жаль, все навпаки. «Якби давали за баранину хоча б ціну її собівартості, ще можна було б триматися, але ж пропонують тільки половину того, що витрачаємо, жодна економіка не втримається з такими показниками...» — пояснюють у господарстві.
За словами Олександра Довганюка, торік отара поріділа на 400 голів. Було 1200 голів, залишилося 800. До кінця нинішнього року і наступного в господарстві планують повністю попрощатися з бекаючим поголів’ям. «Залишимо якусь сотню, щоб не забути, як мекають овечки, — каже Олександр Довганюк. — Решту здамо на м’ясокомбінат. Інакше вівці пустять нас з торбами по світу».


Як стверджує співрозмовник, м’ясо баранини не смакує не тому, що з нього мало користі. Навпаки. «Такий менталітет наших людей, — продовжує співрозмовник. — Якби стояв вибір брати свинину чи баранину, поза сумнівом, що більшість покупців обрали б свинину. Якщо в Казахстані за доброго барана дають триста доларів, то у нас не вторгуєте навіть тисячі гривень».


У Піщанському районі овець розводять також у двох фермерських господарствах. Щоправда, поголів’я у них невелике — від п’ятдесяти до ста овець. Загалом в області вівчарство малопоширене. Фахівці пояснюють це найперше низькими закупівельними цінами на баранину.

Вінницька область.

 

Довідково

 

Майже у сім разів скоротилося поголів’я овець у нашій державі за чверть століття. На початок 1991 року в господарствах й індивідуальних власників утримувалося 7,9 мільйона овець, нині їх, за інформацією УкрАгроКонсалт, налічується 700 тисяч. А у світі поголів’я овець за цей час зросло на 30 відсотків.


Приблизно сім тисяч тонн м’яса баранини щороку Україна імпортує з країн ЄС. Експорт баранини зріс з 1,5 тисячі тонн у 2010-му до 5,2 тисячі тонн у минулому році. Лідером споживання м’яса баранини став Китай. Наша держава веде переговори про вихід на ринок Китаю та арабських країн.


Мал. Миколи КАПУСТИ.