У Києві почався опалювальний сезон, до якого не змогли як слід підготуватися

 

Верховна Рада ухвалила Закон «Про реструктуризацію заборгованості теплокомуненерго» і тепер він перебуває на розгляді в глави держави. 104 організації, що подають тепло жителям України, завдяки цьому, нарешті, можуть відновити діяльність, а їх рахунки розблокують.

 

Як повідомляють у Київенерго, що так само входили до цього списку, їх постачальники, обнадієні рішенням парламенту, після тримісячної перерви, відновили постачання матеріалів і обладнання для ремонтних робіт і підготовки міста до зими.


У столиці вже обігрівають усі дитячі установи, лікарні, підключили опалення 97 відсоткам житлових будинків комунального сектору. Процес триває негладко. Тільки за одну добу в місті довелося усувати 182 пошкодження на теплотрасах. Оперативно справлятися з аваріями заважає брак матеріалів і палива, яких не було можливості запасти на зиму, а ті запаси, що були на складах, ще влітку витратили дочиста.


Нині Київенерго робить усе можливе, щоб прискорити ліквідацію наслідків аварій тепломереж і відновити гаряче водопостачання, а також надолужити пропущене в процесі підготовки міста до опалювального сезону.


Влада столиці разом з Київенерго, з вищеназваних причин, також не змогла повністю оснастити будинки міста теплолічильниками, але обіцяють завершити процес до нового року. Без тепломірів залишаються майже вісім відсотків будівель міста. За літо до них додався ще 221 будинок, у яких прилади було украдено: ЖЕКи не забезпечили збереження обладнання, встановленого в підвалах. Таким будинкам, за словами заступника глави міськдержадміністрації столиці Петра Пантелеєва, оплату за опалення розраховуватимуть не за тарифами за один квадратний метр (він дорівнює 32 гривням), а зважаючи на погоду. «У будинках, де немає лічильників, суму до оплати нарахують за підсумками місяця. Розраховуватиметься середньомісячна температура повітря, і це вплине на нарахування. Отже, сума в платіжках зменшиться пропорційно температурі. Ця цифра буде меншою, ніж розрахунки, зроблені за тарифом за квадратний метр», — сказав Пантелеєв. — Таке вже практикували торік. Але є категорія відомчих будинків, ОСББ і ЖБК, що ще не подавали заявки на підключення тепла».


Днями прес-служба столичної міськдержадміністрації оприлюднила список із 40 житлових будівель — новобудов, де цього зимового сезону подача тепла не передбачається. Їх у найближчі місяці неможливо буде підключити до комунікацій. До їх числа ввійшли й деякі споруди фірми Анатолія Войцеховського. За словами Петра Пантелеєва, ситуація ускладнена тим, що продаж квартир у «незаконних» і недобудованих будинках триває, але ці об’єкти не підключені до інженерних мереж. Глава столиці звернувся до Генеральної прокуратури із проханням прискорити розслідування «справи Войцеховського» для того, щоб можна було вживати якихось заходів зі зведеними ним об’єктами для захисту громадян, які купили там квартири.


Вл. інф.