Вибори. Знову вибори. І знову вибори. Не буде великим перебільшенням сказати, що саме такі пріоритети зараз домінують в американській пресі.


Проте новина про заплановану в Берліні зустрічі в «нормандському форматі» не залишилася непоміченою. The Chrіstіan Scіence Monіtor пише, що зустріч відбудеться на тлі підвищеної напруженості між Росією та Заходом через конфлікти в Україні й Сирії. Газета зазначає, що Німеччина, Франція й Україна висловили стурбованість тим, що Росія не дотримується зобов’язань із мирного врегулювання. «Росія політично підтримувала українських сепаратистів у регіоні ще до початку кризи в 2014 році й продовжує заперечувати обвинувачення в тому, що вона таємно надає військову допомогу повстанцям», — пише газета. У цьому зв’язку вона цитує оцінку колишнього посла США в Україні Джона Хербста, який сумнівається, що на саміті вдасться чогось добитися. «Справа в тому, що в даній ситуації є агресор і є жертва агресії, які займають відповідні позиції й, малоймовірно, що в цей момент вони із цих позицій зійдуть», уважає Хербс. «Це означає, що Путін продовжує свою агресію в Україні, а Порошенко не бачить підстав для того, щоб іти на додаткові поступки, тим більше, що він уже не раз це робив у рамках Мінського процесу. «На думку Хербса, своєю поїздкою в Берлін Путін сподівається відновити легітимність у Західній Європі, незважаючи на агресивні дії Москви в Україні та Сирії».
Четвірка не зустрічалася вже більше року, пише The Wall Street Journal, і за цей час виконання угод про припинення вогню сильно постраждало. Перемир’я 1 вересня протрималося всього тиждень, після чого багато українських військовослужбовців дістали поранення, а троє були вбиті в Донецькій області, підкреслює видання, посилаючись на офіційні джерела в Києві. Газета додає, що після загибелі сепаратистського ватажка Арсена Павлова, відомого під кличкою «Моторола», повстанці тепер заявляють про помсту й погрожують ескалацією насильства не тільки на сході, а й у центральних і західних областях України.
Ця загроза, як і особистість самого «Мотороли», привернули увагу американських ЗМІ. «Він хвастав тим, що був холоднокровним убивцею, і знімав бої на відеокамеру, встановлену на шоломі», — так починає свій репортаж The Washіngton Post, описуючи в подробицях злочини, скоєні сепаратистом. У статті наведені відео- й аудіо-  свідоцтва, включаючи визнання Павлова в тому, що він особисто вбив 15 полонених. Газета пише, що «Моторола» здобув популярність після того, як почав поширювати відеозаписи «з поля бою» серед прокремлівських ЗМІ, які його «боготворили». От як описує газета один із відеокліпів, на якому бійці формування «Спарта» беруть у полон українських солдатів: «Полонених потім провели вулицями Донецька, де місцеві жителі закидали їх камінням й били; Київ назвав це порушенням Женевської конвенції. Є більш повний варіант відеокліпу, на який ми не даємо посилання, де видно, як Павлов витягує тіла українських солдатів із багажника автомобіля, а боєць, що стоїть неподалік, прикриває своє обличчя».
За словами газети, у липні 2014 року він організував один із найбільш «сюрних» і «маніакально-трагікомічних» заходів того часу — власне весілля, де озброєна була навіть наречена. «Через тиждень був збитий малайзійський авіалайнер з 298 пасажирами й екіпажем на борту», нагадує The Washіngton Post. «Минулого місяця після двох років розслідування під егідою Нідерландів, слідча група оголосила результати, згідно з якими ракетна установка була «доставлена з Росії», а запуск був зроблений з території, контрольованої сепаратистами». Газета додає, що в понеділок на каналах державного телебачення Росії звучали хвалебні некрологи, що звеличують Павлова і його роль у сепаратистській «ДНР».
На цей факт звертає увагу й The New York Tіmes, відзначаючи при цьому, що хоча Павлова й відспівували як героя на російському ТБ, для Москви його фігура становила певні проблеми, оскільки він, громадянин Росії, був обвинувачений у військових злочинах і потрапив до санкційних списків Євросоюзу у зв’язку з розстрілом 15 військовополонених. Відзначаючи, що загибель «Мотороли» може порушити й без того дуже хитке перемир’я на сході, газета пише про погрози помсти, що пролунали з боку іншого лідера сепаратистів, Олександра Захарченка, який заявив, «ходіть тепер і бійтеся». The New York Tіmes, як і багато інших видань, підкреслює, що Київ заперечує свою причетність, зазначаючи, зокрема, те, що Павлов був свідком і винуватцем військових злочинів, і що його показання були б дуже цінні для підтвердження ролі Росії в організації сепаратистського руху. Газета цитує реакцію представника Збройних Сил України Андрія Лисенка, який підкреслив, що через убивство українське правосуддя втратило можливість покарати Павлова згідно з усією суворістю закону: «Йому просто пощастило».


Нью-Йорк.