Міністерство аграрної політики і продовольства активізувалося у боротьбі проти африканської чуми свиней. Безпечна для людей, але згубна для цих тварин недуга не лише проникає у хліви приватних домогосподарств, а й часто «оселяється» на великих фермах. 


З початку нинішнього року в Україні вже зареєстровано 69 спалахів АЧС, в тому числі в Одеській (19 випадків), Миколаївській (12), Харківській (7), Полтавській (6), Сумській (5), Волинській, Кіровоградській (по 4), Рівненській (3), Чернігівській (2), Хмельницькій (2), Житомирській, Чернівецькій, Черкаській, Вінницькій та Київській областях (по 1). Нині неблагополучними щодо «африканки» залишаються 27 населених пунктів у дев’яти областях: Харківській (7), Миколаївській (5), Одеській (5), Рівненській (3), Сумській (2), Полтавській (2), Кіровоградській (1), Київській (1) і Хмельницькій (1). Вакцини від захворювання, яке передається, зокрема, при прямому контакті інфікованих та здорових тварин, немає, тож майже все поголів’я свиней гине. Небезпеку для тварин несуть не лише продукти зі свинини, кліщі. Заразу на ферму можуть «доставляти» на собі люди чи навіть транспортні засоби. Згубною для інфекції є висока температура, тож усіх свиней в епіцентрі спалаху, за протиепізоотичними правилами, мають умертвити безкровним способом і спалити.


Аби протистояти хворобі, у Мінагрополітики пропонують створити ветеринарну поліцію за зразком італійської. Там готують відповідний законопроект. За інформацією міністра Тараса Кутового, тільки-но документ буде готовий, його планують винести на розгляд парламенту як невідкладний.


На позачерговому засіданні міністерської комісії із залученням представників галузі та профільних організацій вирішено створити мобільні бригади з представників поліції та ветеринарів, які зможуть заходити у двори, перевіряти машини на постах, а також залучити до роботи пересувні сміттєспалювальні комплекси для утилізації інфікованої свинини з метою оперативної локалізації спалахів.


У Мінагрополітики пропонують виплачувати компенсацію за тварин, які були вилучені в зоні ураження, не лише фізичним особам, а і підприємствам, повідомляє прес-служба міністерства.


Від себе треба додати: проблема африканської чуми дійсно стала настільки актуальною, що вже загрожує національній безпеці (можна лише порадіти, що її нарешті побачили і в міністерстві). Тепер навіть лунають пропозиції терміново виносити це питання на РНБО. Адже засилля АЧС в країні загрожує експорту української продукції. Останнім часом одразу кілька країн відмовилися купувати українську свинину. Але інфекція може стати на перешкоді також і продажам за кордон вирощеного на вітчизняних полях зерна. І чим сильніше розповсюджується хвороба, тим більше у нас шансів втратити лідируючі позиції постачальників за межі держави пшениці та кукурудзи. Бо хто захоче купувати збіжжя у держави, де на значній території «гуляє» АЧС, і ризикувати власним тваринництвом? Водночас, самим винесенням проблеми на розгляд РНБО її не розв’язати. Якщо зануритися в історію питання, то до такої ситуації не в останню чергу призвела ліквідація ветеринарної міліції. Тепер посадовці, які й доклали до цього руку, заново створюватимуть інституцію за бюджетні гроші. Сумнівною для захисту від хвороби видається і компенсація з резервного фонду держбюджету в повному обсязі втрат підприємцям, які займаються свинарством. Це не спонукатиме бізнесменів від тваринництва зайвий раз думати про безпеку поголів’я. Навіщо? Все одно компенсують. А отримавши бюджетні кошти, можна податися в інший бізнес.