В Україні, за прогнозами, з нового врожаю буряків зварять два мільйони тонн цукру. Про це повідомляють в асоціації «Укрцукор». Нині корені вже викопані з двох третин солодких гектарів (майже 196 тис. га).

 

 

«Найспритнішою» у врожаюванні стала Київщина. В регіоні не викопаними залишилося всього 6% площ під буряками. Найбільший обсяг польових робіт чекає на Миколаївщину (64%) та Кіровоградщину (47%). Північні області (Рівненська, Волинська, Житомирська) зібрали майже 90% вирощеного, в інших регіонах — від 40 до 60%. Валовий збір цукрових буряків становить 9,2 млн. тонн, що, як стверджують в «Укрцукрі», на 3 млн. більше, ніж на цей час торік. Беззаперечним лідером є Вінниччина.


Проте господарства Миколаївщини мають найвищу врожайність — 606 ц/га, а це на 28% більше від середньої по Україні (472 ц/га). Також непогані показники в Київській (548 ц/га), Львівській (514 ц/га), Житомирській, Полтавській, Вінницькій, Харківській областях. Найгірша врожайність на Волині — 380 ц/га.


«Дощі наприкінці вересня та на початку жовтня дещо покращили стан рослин, це позначилося на врожайності», — коментують ситуацію в «Укрцукрі».


Тим часом, вже вироблено 941,4 тис. тонн цукру. Середня цукристість буряків становить 17,9%, вихід цукру — 14,9%. Торік вихід цукру і цукристість були менші на 0,3%.


Нагадаємо, що цьогоріч виробничий сезон розпочався 20 серпня і працює 41 цукрозавод.