Цукрозаводи Вінниччини очолили загальнодержавний рейтинг найбільших експортерів солодких кристалів. З початку вересня зарубіжним споживачам уже продано понад 50 тисяч тонн цукру. Це приблизно четверта частина продукції, виробленої з буряків нового врожаю. Чим пояснюють фахівці активізацію експорту солодкого піску? Якої якості кристали мають найбільший попит на зарубіжних ринках? За якою ціною їх купують?

 

Квоти Євросоюзу використали ще на початку року


— Для нас завжди залишалося проблемою реалізація виробленого, -каже голова Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор» Микола Власюк. — Не було такого виробничого сезону за всі роки незалежності, щоб десь в іншому регіоні держави виробили цукру більше, ніж на Вінниччині. Річна потреба області в солодких кристалах становить 50 тисяч тонн. Насправді отримуємо більше в шість-дев’ять разів. Цьогоріч уже зварили 230 тисяч тонн цукру. Загалом, за прогнозами, вийдемо на 400 тисяч тонн. Питання реалізації було і залишається одним з найголовніших.


За словами співрозмовника, всі намагання урегулювати його на державному рівні, на жаль, не дали бажаних результатів. Маркетингові служби підприємств активно почали шукати покупців за межами держави. «Квоти на продаж до Євросоюзу проблеми не вирішують, — уточнює Микола Власюк. — Вони мізерні. Їх вибрали ще в лютому. Але ж чай з цукром п’ють не тільки жителі Європи. Почали шукати ринки збуту в інших частинах світу. Наш цукор готові брати і в Африці, і на Близькому Сході. Нині його поставляють у два десятки країн».

 

ФАКТИ

Станом на 31 жовтня на шести працюючих цукроварнях Вінниччини зварили 240 тисяч тонн цукру. Корені викопано на 68 відсотках площ. Зібрано 1,7 мільйона тонн цукристих за середньої врожайності майже 500 центнерів з гектара. Вихід цукру становить 15,5 відсотка, цукристість буряків —  19 відсотків. До того ж усі названі показники вищі за минулорічні.


Плюс тисяча гривень на тонні


Де вигідніше продавати кристали — на внутрішньому чи зовнішньому ринках? У середньому тонна цукру на зарубіжному ринку оцінюється у 500 американських доларів, пояснюють в асоціації «Поділляцукор». До цієї суми слід доплюсувати кошти від ПДВ, що їх повертає держава експортеру. Загалом за тонну «піску», проданого за кордон, заводи отримують в середньому 15 тисяч гривень. Для порівняння: оптово-відпускна ціна за таку само кількість продукції на внутрішньому ринку на третю декаду жовтня становила 13,8—14 тисяч гривень.


— Збільшення експорту має ще один позитив, — уточнює економіст асоціації «Поділляцукор» Леонід Козодой. — За рахунок цього удається уникнути обвалу цін на внутрішньому ринку. Поки що вартість цукру утримується на тій само позначці, що була до початку сезону переробки буряків, у середньому 14 тисяч гривень. Торік у цей час ціна коливалася у межах 13,8—14,5 тисячі гривень. Але у нинішньому сезоні зросла собівартість продукції через підвищення тарифів на енергоносії.

 

ДОСЛІВНО

 

Леонід Козодой, економіст Вінницької обласної асоціації «Поділляцукор»:
— Збільшення експорту цукру дало можливість реалізувати його надлишки і утримати ціну на внутрішньому ринку.


Тим часом, на світовому ринку, за інформацією співрозмовника, солодкі кристали дорожчають. Вигідний експорт дав можливість реалізувати залишки продукції попередніх років і одночасно утримувати на відносно стабільному рівні ціну на внутрішньому ринку.


— Знаходить той, хто шукає, — каже Леонід Козодой. — Власники цукрозаводів засвоїли цю прописну істину і мають результат. Намагаються максимально скористатися вигідною для себе ситуацією, що склалася на зарубіжних ринках. Якби там ціни були нижчі, ніж у нас, то про торгівлю з вигодою не довелося б говорити. Нині ситуація вигідна і треба нею максимально скористатися.


Для виробництва шампанського потрібні кристали найвищої якості


На внутрішньому ринку цукор купують за однаковою ціною. Незалежно від того, якої категорії кристали — першої, другої чи третьої. Водночас зарубіжні споживачі, наголошують у «Поділляцукор», при укладанні угод обов’язково обумовлюють якість продукції. Що вища якість, то краща ціна.

 

ДО РЕЧІ

 

За інформацією асоціації «Укрцукор», рейтинг найбільших експортерів цукру в державі очолили три підприємства з Вінниччини — Крижопільський, Гайсинський і Жданівський цукрозаводи. 

 


— Найякісніший цукор на Вінниччині у Жданівського цукрозаводу, — зазначає Леонід Козодой. — Точніше кажучи, тут такої продукції виробляють найбільше порівняно з іншими заводами. Тому Жданівка навіть без експорту завжди мала постійного покупця. Їхній цукор беруть для виробництва шампанських вин і популярних солодких напоїв. У них раніше не було проблем із збутом, а тепер і поготів, коли вийшли ще й на зарубіжний ринок.

 

Вінницька область.

 


Цукровий завод імені Цюрупи (на знімку), що в селі Андрушки Попільнянського району Житомирщини, планує переробити в нинішньому сезоні 200 тисяч тонн буряків, випустивши 29 тисяч тонн солодкого піску.

Фото Галини КВІТКИ.