Мораторій на проведення регулярних перевірок різних інстанцій, з одного боку, допомагає бізнесу і в окремих випадках знищує напрацьовані роками корупційні схеми. А з другого, фахівці Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань скаржаться на те, що така заборона заважає їхній роботі. Страхові інспектори вже не можуть, як раніше, досконально вивчати ситуацію на підприємстві, перевіряти охорону праці та виконання заходів щодо зниження професійних захворювань. Особливо це стосується вугільного виробництва, де, як відомо, процес захисту праці організовано недостатньо: застаріле обладнання, висока концентрація пилу тощо. Двері перед страховими інспекторами відчиняються тільки тоді, якщо стався нещасний випадок. Тоді вони задіяні в процесі роботи комісії з його розслідування — без їхніх професійних висновків не обійтися. Крім того, бувають випадки, коли підприємство саме просить фахівців Фонду страхування перевірити один з напрямів своєї роботи. Але таке буває не часто.

 

ФАКТ


За підсумками дев’яти місяців в області зареєстровано 106 тис. 602 страхувальників, торік — 55 тис. 557. Намітилася тенденція: кількість юридичних осіб зменшується, а фізичних — збільшується.

 

Військовий конфлікт на сході країни породив ще одну проблему, розв’язання якої поки що неможливе.


Більшість вугільних підприємств, які залишилися на окупованому боці і продовжують працювати, належать компанії ДТЕК. Незважаючи на те, що вони розташовані в невизнаній «ЛНР», — все-таки зареєстровані на українській території й усі передбачені законодавством податки перераховують в український бюджет. Зокрема, й податки зі страхування від нещасних випадків на виробництві.


Така ж ситуація й з Алчевським металургійним комбінатом, низкою інших підприємств, власники яких прийняли рішення зареєструвати свій бізнес в Україні. Але проблема полягає в тому, що у разі НП підприємство не може подати всі документи на постраждалого працівника для виплати йому страховки. Зі свого боку адміністрації шахт, як і має бути, повідомляють Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Луганській області про порушення техніки безпеки й нещасні випадки. Однак ні співробітники Фонду, ні фахівці управління Держпраці, ні експерти інших відомств не можуть виїхати на окуповану територію й провести перевірку, оскільки це небезпечно для їхнього життя й здоров’я. На жаль, наше законодавство не передбачає такі випадки й за два роки військового конфлікту нічого не змінилося у цьому напрямі.


У результаті інформація про нещасні випадки на підприємствах, розташованих на підконтрольній «ЛНР» території, накопичується у фонді, а постраждалі на виробництві залишаються без страховки. На зауваження про соціальну несправедливість начальник управління виконавчої дирекції Фонду соцстрахування від нещасних випадків на виробництві та профзахворювань у Луганській області Наталя Машко відповідає так: «А ви б узяли на себе відповідальність підтвердити легітимність комісії заводу, який перебуває в невизнаній республіці?».



Луганська область.