Учора в столиці продовжилися анонсовані раніше акції протесту. Але були вони не настільки численні, як напередодні, 15 листопада, коли незадоволені політикою влади під різними приводами вивели на вулиці Києва, за даними Нацполіції, 6,5 тисячі людей.

 

У середу близько десятої ранку біля станцій метро «Крещатитк» і «Майдан Незалежності» формувалися колони для протестного походу до Національного банку. Правоохоронці встановили рамки-металодетектори і перекрили рух транспорту по вулиці Інститутській.


За фактом попереднього дня верифікатори місії ОБСЄ склали звіт, який розмістили на офіційному сайті: «У Києві члени місії спостерігали за масовими зборами біля будівлі Національного банку України, які було організовано політичною партією «За життя». Майже 1200 осіб (70% з яких — жінки похилого віку) слухали виступаючого, який обвинувачував банк у корупції... Члени місії бачили десь 20—30 молодих людей у цивільному, що стояли по краю юрби і зупиняли людей, які намагалися покинути демонстрацію, і запитували їх, куди ті йдуть. Вони також зупинили спостерігачів, заявивши, що вони є членами «групи швидкого реагування» політичної партії «За життя». Два демонстранти порізно розповіли спостерігачам, що за участь у демонстрації їм заплатять суму, що в еквіваленті дорівнює 10 доларам США. Майже 100 правоохоронців були присутні на місці зборів, які завершилися мирно».


У свою чергу радник голови Служби безпеки України Юрій Тандіт в інтерв’ю одному з телеканалів заявив, що Росія використовує вкладників банку «Михайлівський» для дестабілізації ситуації в Україні. Він відзначив: протягом декількох місяців Москва проводить спецоперацію в нашій країні, у рамках якої російськими спецслужбами розігрується певний «сценарій».


Учора із самого ранку під будівлею Міністерства інфраструктури України проходив пікет працівників Миколаївського морського торговельного порту та місцевих профспілок, які вимагали звільнення профільного міністра, обвинувачуючи його в бездіяльності стосовно їхнього підприємства. Мовляв, корупційні схеми та махінації з тендерами ведуть до знищення порту.


А от Федерація профспілок України скасувала анонсовану на сьогодні Всеукраїнську акцію проти «зниження рівня життя населення». Однак від проведення заходу ФПУ не відмовилося й має намір приурочити його до дня розгляду у Верховній Раді проекту держбюджету-2017. Цей законопроект парламентарії повинні були розглядати 17 листопада, але перенесли на грудень.


Учора також пролунали заяви від віце-прем’єр міністра Володимира Кістіона про те, що в Києві платіжні квитанції за опалення та гарячу воду перевірять ще раз через помилки при розрахунках. Тож, по суті, причин для невдоволень народних мас, організованих «певними силами з певними цілями», нині не так вже й багато. Не виключено, що «шатуни» спробують взяти протестний реванш у грудні. Хоча високий рівень загроз і провокацій зберігається й наприкінці листопада, у дні, коли Україна відзначатиме річницю Революції Гідності.