Одну зі шкіл Запоріжжя несподівано полюбили телевізійники

 

На одному зі всеукраїнських телеканалів («СТБ» — до відома) 10 листопада пройшов сюжет, що у запорізькій школі № 61 вчитель, так би мовити, чіпляється до учениць. Одну восьмикласницю він узяв за талію в коридорі, а другу начебто погладив по спині вже у класі. Батько ж семикласниці на камеру заявив, що дочка боїться ходити на перездачі(?), бо підозрює, що і до неї чіплятимуться. За нажитою в останні роки в Україні традицією у нас негайно показують обличчя, називають прізвище і місце роботи-проживання хіба що лише затриманих патріотів України, добровольців, учасників АТО та волонтерів. Терористів же, сепаратистів, зрадників та російських шпигунів, за винятком, здається, двох-трьох випадків, не називають, а коли й показують, то з розмитим обличчям. Тобто всіляко демонструють свою повагу до принципу презумпції невинуватості...


У нашому випадку 47-річного учителя не лише показують, а й беруть у нього пояснення. До речі, факт взяття за талію учениці педагог не заперечує — дівчинка бігла коридором і врізалася в нього. Тому він і змушений був її притримати. Втім, знайдений телевізійниками директор школи, у якій учитель хімії та біології працював раніше, заявив, що й там, мовляв, «був сигнал» від старшокласниці...


У місцевих соціальних мережах почалися гострі дебати, втім, деякі учасники одразу звернули увагу на ось таку деталь. Виявляється, 8 листопада, але вже на одному із запорізьких телеканалів, пройшов сюжет про ту ж 61-шу школу. Із нього глядачеві стало відомо, що вже директриса б’є учениць. Цікаво, що в обох сюжетах задіяні майже одні й ті самі персонажі. Зокрема, на екрані спостерігається колоритна фігура одного із батьків семикласниці. І тієї, що її напевне б’ють, а заодно і тієї, котра боїться ходити до педагога на перездачу.


Ми не робитимемо акцент на підозрах, висунутих користувачами соцмереж. Та з одним не можна не погодитися: кампанія ґвалту, яка вже поширилася всією Україною, має за мету банальне зняття з посади директорки школи. Цікаво, що жодної інформації про звернення за фактом домагань та побиття до поліції, прокуратури чи суду поки що немає. А тим часом і школа, і її педагоги, та й усе місто Запоріжжя вже «прославлені у віках». То, може, й прокуратурі час узятися за цю справу — і в плані порушень з боку педколективу, і в плані організації гучної кампанії дискредитації останнього. А може, коли пощастить, то вдасться дізнатися, а чиї то вуха стирчать у справі ймовірної заміни директора 61-ї запорізької школи?


Але це ми вже так. Адже хто такими дріб’язковими справами в наш час займається...

Запоріжжя.

Леонід СОСНИЦЬКИЙ.

Коментар юриста

 

На жаль, ситуація, що описана в матеріалі і в якій порушують особисті немайнові права учасників подій, непоодинока. Називати прізвища і показувати обличчя людей, яких звинувачують у вчиненні правопорушень, стало практикою не лише у журналістів, а й у посадовців правоохоронних органів, які мали б передусім дотримуватися вимог законодавства. А вони, ці вимоги, забороняють до набуття законної сили обвинувального вироку суду щодо особи, яку звинувачують, або винесення постанови у справі про адміністративне правопорушення оприлюднювати ім’я цієї особи. Так само це стосується й оприлюднення імені потерпілого від правопорушення (ч. 4 і 5 ст. 296 Цивільного кодексу (ЦК) України). Якщо ж ітиметься про цивільні спори, то оприлюднення імені учасника цього процесу, якщо він стосується особистого життя сторін спору, можливе лише за згодою цієї особи.


Щодо інформації, яка стосується дітей, то ч. 5 ст. 10 Закону України «Про охорону дитинства» чітко забороняє розголошення чи публікацію будь-якої інформації про дитину, що може заподіяти їй шкоду. Таке розголошення можливе лише за згодою законного представника дитини. Узагалі ст. 10 зазначеного закону гарантує кожній дитині право на свободу, особисту недоторканність та захист гідності. При цьому дисципліна і порядок у сім’ї, навчальних та інших дитячих закладах мають забезпечуватися на принципах, що грунтуються на взаємоповазі, справедливості і виключають приниження честі та гідності дитини.


Отже, якщо учасники конфлікту вважають, що їхні особисті немайнові права порушено, вони мають звернутися по захист своїх прав до суду. Не виключається і звернення до керівництва телеканалу з метою притягнення винних до дисциплінарної відповідальності. Адже згідно зі ст. 273 ЦК юридичні особи, їх працівники, окремі фізичні особи, професійні обов’язки яких стосуються особистих немайнових прав фізичної особи, зобов’язані утримуватися від дій, якими ці права можуть бути порушені.


Сергій ДЕМСЬКИЙ.