ПОСТАНОВА  Верховної Ради України



Верховна Рада України постановляє:


1. Схвалити Рекомендації парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» (додаються).


2. Кабінету Міністрів України до 1 вересня 2017 року поінформувати Верховну Раду України про стан реалізації зазначених Рекомендацій парламентських слухань.


3. Апарату Верховної Ради України забезпечити в установленому порядку видання збірника матеріалів парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність».


4. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності, Комітет Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин.


5. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття. 


Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.


м. Київ, 
16 листопада 2016 року.
№ 1744-VІІІ.

 

СХВАЛЕНО Постановою Верховної Ради України 
від 16 листопада 2016 року № 1744-VІІІ

 

РЕКОМЕНДАЦІЇ парламентських слухань на тему: «75-ті роковини  трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність»

 

Учасники парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність», що відбулися 27 вересня 2016 року, наголошують на необхідності належного вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру. Пам’ять про трагедію Бабиного Яру як злочин Голокосту є сьогодні невід’ємною складовою національної пам’яті Українського народу.
Бабин Яр є спільним місцем пам’яті жертв нацизму - євреїв, українців, ромів та інших. З вересня 1941 року до кінця вересня 1943 року він був місцем регулярних розстрілів та захоронень, які проводили органи окупаційної влади міста Києва. Оцінки кількості жертв становлять щонайменше 100 тисяч осіб, понад дві третини з яких були євреями.
Серед жертв Бабиного Яру - військовополонені, члени ОУН, мирні жителі, представники різних політичних поглядів, віросповідань та національностей. Пам’ять про трагедію Бабиного Яру повинна бути позбавлена будь-яких політичних спекуляцій, ґрунтуватися на шанобливому ставленні до всіх жертв нацистського тоталітарного режиму.
Україна вшановує пам’ять жертв Бабиного Яру на найвищому державному рівні. Для збереження та увічнення пам’яті жертв Голокосту та нацистського терору було створено Національний історико-меморіальний заповідник «Бабин Яр». Україна включила питання історії Голокосту до державних програм для загальноосвітніх навчальних закладів із всесвітньої історії та історії України. Відповідні матеріали знайшли відображення у шкільних підручниках історії.
Учасники парламентських слухань зазначають, що й надалі необхідно плекати в українському суспільстві атмосферу толерантності на основі усвідомлення історичних уроків Голокосту та інших геноцидів.
Усвідомлення цінності власної історії є ознакою європейської демократичної держави, фундаментом розвитку громадянського суспільства. Для майбутніх поколінь трагедія Бабиного Яру має бути нагадуванням, яку велику ціну платять народи, здобуваючи Мир.
Враховуючи згадане, учасники парламентських слухань на тему: «75-ті роковини трагедії Бабиного Яру: уроки історії та сучасність» рекомендують:
1. Верховній Раді України і Кабінету Міністрів України:
1) передбачати у державних бюджетах України, починаючи з 2017 року, кошти на функціонування та розвиток Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр»;
2) підтримувати проведення наукових досліджень трагедії Бабиного Яру, Голокосту, інших злочинів проти людства, вчинених тоталітарними режимами на території України;
3) забезпечувати щороку проведення заходів з вшанування пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру.
2. Міністерству культури України забезпечити:
1) розроблення із залученням провідних фахівців та представників громадськості концепції впорядкування меморіальної території Бабиного Яру та стратегії розвитку Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» та їх затвердження;
2) виготовлення та встановлення на території Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» пам’ятників та пам’ятних знаків;
3) створення та відкриття меморіального музею пам’яті жертв Бабиного Яру за адресою: місто Київ, вулиця Мельникова, 44;
4) опрацювання Українським інститутом національної пам’яті із залученням інститутів Національної академії наук України списку осіб, які, ризикуючи своїм життям та життям рідних, рятували людські життя під час подій Бабиного Яру.
3. Міністерству закордонних справ України забезпечити інформування міжнародної громадськості про заходи з вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру в Україні, зокрема шляхом:
1) проведення закордонними дипломатичними установами України заходів, приурочених до 75-х роковин трагедії Бабиного Яру;
2) розповсюдження інформаційних матеріалів про вшанування в Україні пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру в засобах масової інформації країн перебування закордонних дипломатичних установ України;
3) організації відповідних брифінгів, виступів, інтерв’ю керівників закордонних дипломатичних установ для представників іноземних засобів масової інформації.
4. Міністерству інформаційної політики України, Міністерству культури України, Державному комітету телебачення і радіомовлення України, Міністерству закордонних справ України, Українському інституту національної пам’яті забезпечити створення інформаційних проектів, фільмів, видань задля формування в українському суспільстві атмосфери толерантності та взаємоповаги на основі усвідомлення історичних уроків Голокосту та інших геноцидів і увічнення пам’яті про Бабин Яр як символ Голокосту в Східній Європі.
5. Міністерству освіти і науки України, Українському інституту національної пам’яті, Національній академії наук України сприяти науковим установам у дослідженнях трагедії Бабиного Яру, Голокосту та інших злочинів, вчинених тоталітарними режимами на території України, забезпечити ознайомлення з ними громадськості, сприяти навчальним закладам у проведенні уроків, лекцій та тему Голокосту та трагедії Бабиного Яру.
6. Київській міській державній адміністрації:
1) вжити заходів щодо передачі всієї нежитлової будівлі (будинку садівника) за адресою: місто Київ, вулиця Мельникова, 48-Б у безоплатне користування Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр»;
2) вжити заходів для благоустрою території Бабиного Яру та прилеглих територій;
3) сприяти включенню Національного історико-меморіального заповідника «Бабин Яр» до туристичної інфраструктури міста;
4) прийняти рішення про передачу земельної ділянки за адресою: місто Київ, вулиця Мельникова, 44 Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр».