На фоні дорогої гречки зростає споживання рисової крупи. Незважаючи на той факт, що значна частина сировини імпортується із-за кордону, цей продукт починає переважати в раціоні середньостатистичного українця. До того ж на «рисовому» ринку достатньо гравців задля забезпечення конкурентного середовища, що стримує різке подорожчання. Втім, через вплив інфляції ціна вагової рисової крупи у найближчі місяці може підвищитися з 17—18 грн. до 19—20 грн. за кілограм.

 

 

Тим часом кіло гречки нині коштує від 25 грн. за вагову та майже 30 грн. за фасовану, незважаючи на відсутність об’єктивних економічних чинників для цього. Втім, споживачі дедалі частіше віддають перевагу альтернативі — рисовій та вівсяній крупам. Як наслідок, впродовж останніх місяців і ціна на гречку поступово знижувалась. Цьогорічний її врожай перевищує потреби внутрішнього споживання на 10%, а закупівельна ціна у сільгоспвиробників у межах 14—18 грн./кг. Тож, якщо не для здешевлення, то для подорожчання традиційної для українців каші передумов немає. Вартість найпопулярнішого продукту з вівса — пластівців — також лишається без значних змін. За кіло вагових просять майже 15 грн. або 20—25 грн. за упаковку. Рівень виробництва забезпечує потреби внутрішнього ринку та навіть розширення експорту. Проте через невисоку якість зібраної сировини та зниження її запасів на початку наступного року можливе незначне підвищення цін — на одну-дві гривні.


Через гарний врожай зернових в Україні достатньо і борошна, якого вистачає для внутрішнього споживання і для експорту. Прогнозують, що ціна пшеничного вищого гатунку залишиться без змін та становитиме, як і сьогодні, 10 грн. за кілограм. А роздрібна вартість макаронних виробів останні місяці навіть має тенденцію до зниження. По-перше, в Україні виробляються достатні обсяги вермішелі, а по-друге, досить низька вартість імпортних продуктів цієї категорії. Стабільний споживчий попит та здорова конкуренція серед виробників подальше здешевлення не забезпечать, але зафіксують ціну. Нині вагові макарони коштують 12—15 грн. за кілограм, а фасовані, в залежності від якості — 20—35 грн.


Прогнози збирала Галина КВІТКА.


Мал. Миколи КАПУСТИ.