Масовими протестами проти поліцейського насильства в Афінах і Салоніках відзначили восьму річницю вбивства служителями правопорядку 15-річного підлітка Александроса Григоропулоса.

 

Майже півтори тисячі молодих людей у каптурах пройшли центром столиці до парламенту. Потім група екстремістів, у захисних комбінезонах і куртках, почала закидати поліцейських і жандармів пляшками із запальною сумішшю, сигнальними ракетами, камінням і побутовим сміттям із баків для збирання відходів. Поліція відповіла сльозогінним газом і світло-шумовими гранатами, а потім відтіснили нападників у спальний район, де вони стали зводити барикади зі сміттєвих баків і булижників, щоб зупинити поліцейську техніку.


Заворушення в Афінах і другому за величиною місті Греції — Салоніках — тривали до пізньої ночі. Було поранено одного поліцейського, а близько трьох десятків найбуйніших екстремістів за-арештували.


Грецькі ЗМІ зазначають, що й через вісім років після вбивства Александроса Григоропулоса триває тяжба стосовно суми компенсації, яку хочуть отримати родичі загиблого. Тільки в цьому році Державна правова рада ухвалила остаточне рішення про виплату компенсації у розмірі 800 тисяч євро матері та сестрі загиблого. В 2013-му мати Александроса Джина Тзалікян і його сестра подали позов до Адміністративного суду на грецький уряд з вимогою виплатити їм компенсації «за моральні збитки» і трагічну втрату 15-річного сина та брата: два мільйони євро матері й 700 тисяч євро сестрі. В 2015 році Адміністративний суд Греції зобов’язав владу як компенсацію за «моральні збитки» і душевні страждання виплатити матері загиблого підлітка 650 тисяч євро та 250 тисяч — його сестрі. Але це рішення було оскаржено обома сторонами. А родичі Александроса Григоропулоса звернулися до Державної ради із законодавчого права з проханням урегулювати цей спір. Остаточне рішення Держради оскарженню вже не підлягає.

 

Афіни. Під час сутичок протестувальників із поліцією.



Фото Xinhua/Укрінформ.