На Полтавщині відзначили 85-річчя з дня народження видатного земляка — письменника Григора Тютюнника. Головні урочистості відбулися на малій батьківщині двох класиків нашої літератури — згаданого блискучого новеліста-оповідача та його брата, автора роману «Вир» Григорія Тютюнника — у селі Шилівка Зіньківського району.

Спочатку тут, у приміщенні місцевої школи, представили оновлену експозицію музею братів Тютюнників. Його відкрили ще 2002 року завдяки наполегливості колективу педагогів і школярів. Однак можливостей осучаснювати своє дітище в них було небагато. Допомогли їм у цьому активісти обласної організації Національної спілки письменників України. Розробивши літературно-краєзнавчі маршрути, присвячені землякам-класикам, вони одержали грантові кошти на популяризацію їхньої творчої спадщини від міжнародних доброчинних організацій і Євросоюзу.


Саме за ці гроші відремонтували музейну кімнату на другому поверсі школи та наповнили її новими експонатами. Серед останніх є воістину унікальні світлини з родинних альбомів, листи братів-письменників, автографи. Весь цей скарб господарям і гостям із Києва, Харкова, Полтави, Лубен, Гадяча, Зінькова представив науковий консультант проекту доктор філологічних наук Олексій Неживий. А школярі віншували своїх знаменитих земляків зворушливою літературною композицією (на знімку).

 


Потім учасники урочистостей перейшли до приміщення старої школи, в якій свого часу навчалися Григорій і Григір Тютюнники. На її фасаді урочисто відкрили меморіальну дошку з їхніми зображеннями (на знімку). Зрештою, у сільському клубі відбулися всеукраїнські Тютюнниківські літературно-наукові читання. На них про життя і творчість ювіляра говорили науковці, письменники, краєзнавці.

При цьому найбільше зацікавлення присутніх викликали спогади людей, які спілкувалися з Григором Тютюнником особисто. Зокрема, один із його найближчих друзів, столичний поет Петро Засенко розповів про те, звідки з’являлися дивовижні герої неперевершеного майстра короткого літературного жанру. Як з’ясувалося, один із них списаний з односельця пана Петра, про якого мати останнього переповіла Григору...


Завершилися згадані читання у місті-райцентрі Зінькові. Учасники дійства зустрілися з педагогами та учнями тамтешньої спеціалізованої школи № 2, які також облаштовують музейну кімнату, присвячену видатним землякам-письменникам. Фундатори оновленої експозиції в Шилівці передали їм копію стенда з промовистою назвою «Григорій і Григір Тютюнники: коріння не мовчить».

Полтавська область.


Фото автора.