Центр правової допомоги Норвезької ради у справах біженців (NRC), який працює у Станиці Луганській з липня цього року, вже надав допомогу понад 900 мешканцям Станично-Луганського району, а також непідконтрольної українському уряду території Луганської області.

 

Бойові дії, що точаться на Луганщині вже третій рік, забрали сотні життів, зламали людські долі. Міжнародні організації, які працюють в Україні, намагаються допомогти мешканцям прифронтових територій. Тим, хто втратив дах над головою, -- будматеріалами, кому потрібна матеріальна допомога -- грошима, багато людей отримали правову підтримку.

 

Відкриття у Станиці Луганській Центру правової допомоги NRC зумовлене саме великою потребою в правовому захисті постраждалого від конфлікту населення. Адже зовсім поруч -- КПВВ "Станиця Луганська", через який кожного дня проходять понад 3 000 осіб. Одні йдуть на українську територію для оформлення пенсій і соціальних виплат або за готівкою з банківських карток, інші відвідують родичів та друзів. Багато луганчан їдуть до Станиці за продуктами та побутовими товарами, які тут коштують значно дешевше, ніж у "ЛНР".

 

За даними Управління соціального захисту та праці населення Луганської області у Станично-Луганському районі зареєстровано 9763 внутрішньо переміщені особи. Це люди передпенсійного віку, пенсіонери, працездатні та непрацездатні особи, інваліди, діти. Багато хто з них потребує юридичної допомоги для захисту своїх прав. Отже, найчастіше до центру звертаються з питаннями оформлення пенсій, отримання паспорта або вклеювання фото по досягненню 25 та 45 років, атестату про шкільну освіту, свідоцтва про народження або смерть, оформлення субсидії на житлово-комунальні послуги. Щодо внутрішньо переміщених осіб, то для них найгострішою залишається тема призначення, продовження та відновлення виплат щомісячної цільової допомоги. Самій людині без кваліфікованої допомоги юристів інколи дуже складно вирішити ці питання. В усіх населених пунктах Станично-Луганського району фахівці центру проводять інформаційні групові сесії з питань отримання нових або відновлення втрачених чи пошкоджених документів, виплати пенсій і соціальної допомоги, оформлення перепустки для перетину лінії розмежування.

 

Звернулась сюди по допомогу і мешканка Станично-Луганського району Наталя. Її чоловік зник безвісти ще два роки тому. З усіх інстанцій жінка отримувала лише відписки. Горе від втрати рідної людини посилювалось ще й тим, що Наталя втратила годувальника для свого 15-річного сина. Вона довго поневірялася по різних державних органах із заявою на отримання виплати для дитини, але кожного разу отримувала відмову через відсутність рішення суду про визнання її чоловіка безвісті зниклим. Жінка звернулася до Центру правової допомоги NRC. "Я була в розпачі, не знала, як вирішити свою проблему. У мене закінчилися кошти, щоб я могла оплатити послуги юриста для подання заяви до суду", -- розповідає Наталя крізь сльози.

 

У центрі її проконсультували щодо документів, які необхідно було надати для подання заяви до суду. Після того, як всі необхідні документи були зібрані, юристи NRC допомогли скласти заяву та подати її до суду, який згодом виніс рішення про визнання чоловіка безвісті зниклим. Маючи на руках таке рішення, Наталя змогла оформити пенсію у зв'язку із втратою годувальника. Це рішення дає їй також право вільно вивозити сина за кордон та розпоряджатися майном чоловіка.

 

Норвезька рада у справах біженців є незалежною міжнародною, гуманітарною неурядовою організацією, тож усі послуги надає безплатно.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України