На Сєверодонецькому об’єднанні «Азот» 1700 співробітників одержали попередження про скорочення, яке готується до кінця року. Офіційні листи про це керівники компанії «Ostchem» скерували також на ім’я Прем’єр-міністра України, міністра економічного розвитку і торгівлі, голів Федерації профспілок України та Федерації роботодавців України. «Ми просимо Міжвідомчу комісію з міжнародної торгівлі та Міністерство економічного розвитку і торгівлі встановити розмір мит на такому рівні, який дає змогу компенсувати збитки, які завдаються українській хімічній галузі від демпінгового імпорту добрив із РФ», — ідеться в заяві.


Українські підприємства щомісяця втрачають внутрішній ринок, поступаючись імпортерам з Росії, а тепер уже й Білорусі. Якщо за підсумками 2015 року імпортні добрива становили 31 відсоток у загальній структурі споживання, то 2016 року цей показник перевищив 45 відсотків. Прогноз на 2017 рік ще песимістичніший: частка російського імпорту перевищить 51 відсоток. «У разі неефективного захисту з боку уряду українські підприємства почнуть зупинятися. Нині чотири із шести українських хімічних заводів уже стоять», — ідеться у тексті заяви.


Ситуація на сєверодонецькому «Азоті» серйозна. Через відсутність стабільного енергопостачання його потужності простоюють тривалий час. У вересні підприємство частково відновило роботу. Разом із цехом виробництва аміачної, калієвої та натрієвої селітри почав роботу й цех виробництва азотної кислоти, який входить з ним до одного технологічного ланцюжка.


Майбутнім скороченням на «Азоті» серйозно занепокоєне керівництво Луганщини. Це підприємство є містоутворюючим для Сєверодонецька, і звільнення такої кількості працездатних людей змінить структуру зайнятості області загалом. Облдержадміністрація вважає за необхідне також звернутися до Прем’єр-міністра України щодо встановлення фіксованої ціни на природний газ для «Азоту». Це своєю чергою дасть змогу забезпечити конкурентоспроможну вартість продукції та її реалізацію на внутрішньому ринку України.

Луганська область.