Провідний український драматург Наталія Ворожбит та відомий німецький режисер Георг Жено поставили у прифронтовій Попасній документальну виставу "На всю гучність!", акторами якої стали старшокласники місцевої школи № 1 та українські військові. Дійство відбулося на сцені районного будинку культури і зібрало чимало глядачів. Як розповіла Наталка Ворожбит, рішення взятися за цей проект з'явилося після розмови з одним військовим у Миколаївці. Він зізнався, що за весь час, поки перебуває на Донбасі, йому вдалося поспілкувався лише з вісьмома місцевими мешканцями. "У такій атмосфері непорозуміння народжуються лише нові агресія та ненависть, -- каже драматург. -- Тож ми розробили проект "Діти та військові", аби налагодити спілкування між місцевими та військовими і, у такий спосіб, трішки наблизити мир, попередивши майбутні конфлікти".

 

На знімку:

 

учасники проекту

 

Під час підготовки вистави з акторами працював військовий психолог та психотерапевт Олексій Карачинський. У місті, де стріляють щодня, така реабілітація просто необхідна і дітям, і дорослим. Школа № 1 розташована на околиці міста і найбільше постраждала від бойових дій. Снаряди влучали у будівлю двічі: після масованих обстрілів у 2014-му, а потім взимку 2015-го.

 

Цього літа група учнів цієї школи брали участь у проекті "ClassAct: Cхід -- Захід". Він виявився дуже цікавим для них. Разом із своїми ровесниками з Нововолинська і за допомоги британського драматурга Ніколи Маккартні та українських авторів вони писали п'єси, які потім відомі режисери поставили на сцені київського Театру юного глядача на Липках.

 

"На всю гучність!" -- це перша вистава проекту "Діти та військові", що здійснюється за підтримки Посольства Канади в Україні та Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

Фото Анастасії ВЛАСОВОЇ.

 

Луганська область.

 

Голос України