Надія Шевцова працює головою Софіївської районної ради друге скликання. Економіст за фахом і керівник із чималим досвідом, вона є людиною сучасного спрямування, котра в роботі завжди звикла починати з себе. З теплотою згадує колектив державної казначейської служби і свою напружену роботу в ній, а ще вдячна цій структурі за безцінний досвід. З не меншою вдячністю Надія Дмитрівна згадує нині свої 12 років роботи у Пенсійному фонді, людей, з якими мала повне порозуміння. Проте настав час, коли вона зрозуміла: якщо хочеш ще чомусь навчитися і бути затребуваною, то слід рухатися вперед. Тому вона пішла у владу, де отримала нові можливості розвитку. Не маючи нинішнього досвіду, ця жінка ніколи б не дізналася, що в роботі може ще. Головне те, що вона чітко бачить перед собою мету — кардинально не змінюючи, покращити або вдосконалити те, що вже є гарного в районі.

 

Ламаючи стереотипи


На переконання Н. Д. Шевцової, сучасні громади поки що не привчені до відповідального ставлення до якості свого життя. Тому до формування власних бюджетів нерідко підходять шаблонно. Звідси — чимала кількість проблем.


Чи вдається софіївській владі змінювати свідомість жителів громад району? Надія Дмитрівна вважає, що вдається, особливо, коли мова заходить про співфінансування. Адже тоді районна і сільська ради домовляються: кошти із сільської скарбниці підуть не на розсуд району, а саме на потреби сільської громади. Напише сільський голова, що виділяє гроші на підручники для своїх учнів, — на них їх і спрямують. Освіта Софіївського району щиро вдячна головам громад, бо значну частину освітніх витрат вони взяли на себе.


— Такий результат вартував діалогу, — коментує ситуацію голова районної ради. — Але треба його проводити й далі, розповідати, наприклад, скільки, умовно кажучи, «коштує» учень Софіївщини. Адже скромних фінансів району на всіх не вистачить. Тому давайте говорити правду: або ми закриваємо малокомплектну школу і займаємось підвозом дітей, або якщо ви проти цього, візьміть частину утримання школи на бюджет сільської ради.


Утім саме завдяки конструктивному діалогу жодного «живого» навчального закладу у районі не закрили, а зробили економію шляхом пониження ступеню в окремих школах. Хоча як керівник районного рівня і як мама школяра, Надія Дмитрівна не може не перейматися проблемою неконкурентоспроможністю дітей з малокомплектних шкіл.


Йдучи шляхом децентралізації


Софіївський район має першу в Україні зареєстровану об’єднану громаду — Вакулівську. Це — теж один із важливих показників роботи районної влади. Адже, як твердо переконана голова Шевцова, процес децентралізації — логічний і необоротний. Тому софіївські громади на прикладі першої об’єднаної в себе бачать, як це працює на практиці. Тобто тут не просто зібрались і поговорили про переваги, але демонструють їх щодня.


Ще в минулому скликанні за ініціативи Надії Дмитрівни в районі було напрацьовано перспективний план розвитку громад, а також визначено, кого і з ким саме планується об’єднувати. Врахували усі думки з цього приводу, що дало змогу розв’язати чимало проблем території. Отже, нині в перспективному плані Софіївщини — три об’єднані громади з центрами в Софіївці, Девладовому і Вакуловому.


Працюючи спільно для блага софіян


Надія Шевцова з перших же днів своєї роботи головою районної ради співпрацює з головою районної адміністрації Аллою Кисіль, бо переконана: і виконавча, і законодавча гілки влади на місці рухаються в одному напрямку — аби в районі життя людей поліпшувалося. Тому в усіх питаннях голови радяться і не бачать того, що могло б їх роз’єднувати. Цей діловий контакт встановився у них ще з того часу, коли обидві жінки працювали на своїх попередніх роботах: Надія Дмитрівна очолювала Пенсійний фонд, Алла Володимирівна — відділення податкової. Кожна з них прийшла на нинішнє місце, так би мовити, мирним шляхом, без будь-яких переворотів.

Очевидно, ця обставина зіграла свою роль і для створення нинішньої конструктивної ситуації в районі.


Обидві керівниці, кожна на своєму місці, активно включились у волонтерську роботу. Два з лишком роки тому в кабінет до голови Шевцової прийшли волонтери з проханням організувати їх. Буквально за кілька годин було виділене тепле приміщення з комп’ютерами. Кинули клич по софіївських депутатах, господарях, підприємцях про те, що для всіх небайдужих відкрито благодійний рахунок. На той час не було жодної школи, яка б не відгукнулася на прохання підтримати наших військових. Район допомагав українській армії, не повідомляючи про це широкому загалові. У софіян було стільки волонтерської роботи, що не вистачало часу про це розповідати.


— Ми одягали наших хлопців, майже 20 тонн продуктів вивезли в зону АТО, — пригадує Надія Дмитрівна. — Вночі вантажили машини, багато допомагали жінки, котрі сушили фрукти, пакували набори продуктів у вакуумні упаковки. Ніде правди діти: попервах це робилося, щоб заглушити страх від того, що війна може докотитися до нас, але водночас ми відчували піднесення від того, що можемо реально допомогти усім тим, хто захищає нас на сході.


Роблячи громаду партнером влади


Ще будучи начальником Пенсійного фонду у районі, Н. Д. Шевцова завела для себе обов’язкові виїзди, де проводила прийом громадян та вивчала ситуацію на місці. Цей принцип прямого контакту став їй у нагоді під час виборчої кампанії, так само ефективно спрацьовує й нині.


Надія Дмитрівна переконана: щоб люди навчилися нести відповідальність за життя в громаді, їх треба розбудити, зробивши їх партнером влади. Для цього в Софіївському районі влада висунула вимогу до громад: в кожній із них має бути створено громадську організацію. До того ж оскільки пріоритетним завданням для себе влада району бачить активну участь громад Софіївщини в міжнародних проектах, тож створення таких організацій є вмотивованим вибором сучасності.


— Як представник влади, прагну спрямовувати енергію активних жителів громад у мирне русло, використовувати її для конструктиву, — пояснює ситуацію голова Шевцова. — Ми ж усі критикувати любимо, а працювати — не дуже, тому інтерес викликати нелегко, але можливо. То давайте разом думати, домовлятися. Якщо більшість громади проголосувала, що це буде вуличне освітлення, а не дитячий садок, то й робитимемо проект по вуличному освітленню.


Такий принцип відкритості дає змогу Надії Дмитрівні убезпечити себе від докорів будь-кого в тому, що районна влада робить щось не те. Ще один важливий нюанс: усі фінансові питання перебувають на контролі громадської організації. Тому коли голова Щевцова приїжджає в село відкривати якийсь об’єкт, то щораз пересвідчується навіч: жителі громад задоволені. Це для неї — найкращий результат, якого можна і варто досягати, спільно працюючи на благо району.

 

Дніпропетровська область.

 

Під час візиту польської делегації щодо впровадження децентралізації та об’єднання громад. Голова Софіївської районної ради Надія Шевцова — п’ята ліворуч, біля неї — голова районної державної адміністрації Алла Кисіль.

 

Шевцова Надія Дмитрівна.

 

 Під час поїздки в зону АТО.


Фото надано автором.