Генеральна асамблея ООН 19 грудня ухвалила ініційовану Україною резолюцію «Стан з правами людини у Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)». Резолюція стала першим документом ООН, де Росію офіційно названо державою-окупантом, а Крим — тимчасово окупованою територією. «Відтепер на найвищому міжнародному рівні ця резолюція закріплює за Росією статус окупаційної влади та покладає на неї всю відповідальність за брутальне порушення прав людини на тимчасово окупованій території України — в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», — прокоментував рішення Генасамблеї ООН Президент України Петро Порошенко. «Це надважливий знак міжнародної єдності та солідарності у той час, коли в Криму застосовуються гірші практики Радянського Союзу, включно з методами «каральної психіатрії», показовими судилищами, викраденнями, тортурами і навіть навмисними вбивствами людей, які відкрито виступають проти російської окупації української території», — заявив Президент.

«Сьогоднішнє рішення — демонстрація широкого фронту підтримки міжнародного права та засадничих цінностей післявоєнного світоустрою. Агресор повинен відчути високу ціну за вчинені злочини на українській території», — цитує Петра Порошенка прес-служба Президента.


У документі наголошується, що Генасамблея рішуче засуджує анексію Криму і висуває конкретні вимоги до Кремля щодо припинення репресій проти місцевого населення, зокрема, проти кримських татар. ООН закликає Росію припинити цькування та агресивну дискримінацію на півострові, невідкладно звільнити всіх незаконно затриманих та засуджених із порушенням елементарних принципів правосуддя громадян України, скасувати рішення щодо заборони Меджлісу кримських татар.


За резолюцію проголосували 70 країн. 26 — висловилися проти, зокрема Росія, Білорусь, Казахстан, Узбекистан, Вірменія, Китай, Сирія, Іран, Еритрея, Зімбабве. 77 країн утрималися (кількість країн, що утрималися, не має юридичної сили для ухвалення рішення).


«Голос Генеральної Асамблеї дає потужний сигнал порушникам та є дороговказом для всіх органів та інституцій системи ООН, де б вони не перебували», — заявив під час виступу на Генасамблеї заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця. «Ті, хто страждає від рук окупаційного режиму в Криму, налякані і безпорадні. Вони живуть без будь-яких шансів захистити свої права, протестувати або бути почутими. Україна докладе всіх зусиль, щоб змусити Російську Федерацію забезпечити дотримання її обов’язків як окупаційної влади відповідно до міжнародного права, а також для забезпечення безпечного і безперешкодного доступу міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітності про ситуацію відповідно до їхнього мандата», — цитує дипломата прес-служба МЗС.


У заяві МЗС України також наголошується, що ухвалений «документ містить чіткі формулювання щодо статусу АР Крим та міста Севастополь як частини території України, засуджує тимчасову окупацію Кримського півострова Російською Федерацією та не визнає спроби його анексії державою-окупантом. Фіксація та засудження в резолюції Генасамблеї ООН системних порушень прав людини, здійснюваних російською окупаційною владою, в т. ч. позасудових страт, викрадень, політично вмотивованих переслідувань, обмеження базових політичних прав жителів Криму, має стати важливим кроком на шляху до обстоювання прав і громадянських свобод громадян України, що опинилися в окупації».


«Одним з ключових елементів резолюції є заклик забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних механізмів на тимчасово окупований півострів для здійснення моніторингу та звітування про ситуацію відповідно до їхнього мандата», — йдеться у заяві.