Провідний український драматург Наталія Ворожбит та відомий німецький режисер Георг Жено поставили у прифронтовій Попасній документальну виставу «На всю гучність!», виконавцями якої стали старшокласники місцевої школи   № 1 та українські військові (на знімку).

 


Дійство відбулося на сцені районного Будинку культури і зібрало чимало глядачів. Як розповіла Наталка Ворожбит, рішення взятись за цей проект з’явилося після розмови з одним військовим у Миколаївці. Він зізнався, що за весь час, поки перебуває на Донбасі, йому вдалося поспілкувався лише з вісьмома місцевими мешканцями. «У такій атмосфері непорозуміння народжуються лише нові агресія та ненависть, — каже драматург. — Тож ми розробили проект «Діти та військові», щоб налагодити спілкування між місцевими та військовими і таким способом трішки наблизити мир та запобігти майбутнім конфліктам».


Під час репетицій з акторами працював військовий психолог та психотерапевт Олексій Карачинський. У місті, де стріляють щодня, така реабілітація просто необхідна і дітям, і дорослим. Школа  № 1 розташована на околиці міста і найбільше постраждала від бойових дій. Цього літа група учнів цього навчального закладу брали участь у проекті «Class Act: Cхід — Захід». Разом із своїми ровесниками з Нововолинська і за допомоги британського драматурга Ніколи Маккартні та українських авторів вони писали п’єси, які потім відомі режисери поставили на сцені київського Театру юного глядача на Липках.


«На всю гучність!» — це перша вистава проекту «Діти та військові», що здійснюється за підтримки посольства Канади в Україні та Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив.

Луганська область.

Фото Анастасії ВЛАСОВОЇ.