За підсумками свого останнього в цьому році засідання в Мінську в середу Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на сході України закликала до повного припинення вогню у зв’язку з майбутніми святами. Відповідну заяву зробив спецпредставник ОБСЄ в ТКГ Мартін Сайдик: «Ми, члени Тристоронньої контактної групи і представники ОРДО й ОРЛО, підкреслюємо необхідність забезпечення миру та спокою у зв’язку з майбутніми святами, підтверджуємо свою прихильність до дотримання всеосяжного, стійкого й безстрокового режиму припинення вогню, починаючи з 00 годин 24 грудня цього року за київським часом».


Це підтвердила у своєму звіті про зустріч і Дарка Оліфер — прес-секретар представника України на переговорах у Мінську Леоніда Кучми. За її словами, головний результат роботи за рік — стримування ескалації на Донбасі. В 2016 році одним із пріоритетних напрямів роботи була безпека. Вирішення цього блоку питань — точка відліку для повноцінного вирішення всіх інших пунктів Мінських домовленостей...


Щодо рамкової угоди від 21 вересня про розведення сил і засобів на певних ділянках, українська сторона наполягає на дотриманні лінії розмежування, зафіксованій Меморандумом від 19 вересня 2014 року, і тому однією з ділянок для розведення має бути Дебальцеве, а також демілітаризація зони в районі населених пунктів на півдні Донецької області: Саханка, Кумачове, Комсомольське.


За підсумками року в економічній підгрупі ТКГ головною темою було відновлення інфраструктури Донбасу й забезпечення режиму безпеки. Українська сторона проводила системну роботу з відновлення розрахунків за поставлену на територію ОРЛО воду. У рамках правового поля України створено підприємство «Джерело нового життя». Завдяки цьому будуть вирішуватися питання погашення заборгованості ОРЛО за поставлену воду в період із січня 2015 по грудень 2016 року. «Проте від ОРЛО договір досі не підписаний. На жаль, з боку ОРЛО триває блокування роботи КПВВ у Золотому. Цей пункт пропуску необхідний, передовсім мирним жителям Донбасу. Відповідальність за блокування його роботи повністю лежить на представниках окремих районів Луганської області», — написала Оліфер на своїй сторінці у Фейсбук.


Під час консультацій у рамках політичної підгрупи основним питанням були можливі модальності проведення легітимних місцевих виборів відповідно до законодавства України й стандартів ОБСЄ при моніторингу з боку БДІПЛ ОБСЄ. Без цілковитого режиму тиші, виведення іноземних військових формувань, закриття кордону, без дотримання українського законодавства й дотримання стандартів ОБСЄ виборів бути не може...
Перший заступник Голови Верховної Ради, представник України у гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко повідомила: переговори зі звільнення заручників у Мінську були важкими, і висловила сподівання на те, що помилування засуджених і їх передача ОРДЛО має розблокувати процес звільнення.


«Українська сторона найближчими днями звільнить з-під варти 15 раніше засуджених за злочини осіб, як акт гуманізму. Більшість помилувана Президентом, серед них шість жінок, є літні та хворі особи. Ми очікуємо, що й друга сторона виявить гуманізм напередодні свят, і процес звільнення заручників буде розблоковано. Саме цій темі була повністю присвячена в Мінську робота гуманітарної групи. Кілька годин важкої розмови. З обережним оптимізмом констатую, що в нас є обіцянка, що підлітки, затримані за «диверсійну діяльність», новорічні свята зустрінуть у колі родини. Нам це пообіцяли, і ми будемо щасливі, що діти будуть із родинами», — зазначила вона на сторінці у Фейсбук.


У свою чергу, резюмуючи досягнення року, що минає, прес-секретар Леоніда Кучми — постпреда України в Тристоронній контактній групі повідомила, що вдалося звільнити 17 осіб. Утім, міжнародні гуманітарні організації так і не одержали повного, безперешкодного доступу до незаконно утримуваних осіб на території окремих районів Донбасу, а також українських політичних ув’язнених у Росії. Питання звільнення наших громадян стоятиме під час проведення скайп-зустрічі Тристоронньої контактної групи, яка на вимогу української сторони повинна відбутися в п’ятницю, 23 грудня.


А от українські захисники, які воюють із російсько-окупаційними військами на Донбасі, скептично ставляться до чергової спроби Мінська включити «режим тиші» у зоні бойових дій.


«Із тих, хто перебуває на передовій, усі з посмішкою це сприймають. Мало хто в це вірить. Не вперше вже дають такі обіцянки. Сьогодні, учора, позавчора 122-мм артилерія, 152-мм артилерія, це мало бути давно відведено.

Це буде знову одностороннє перемир’я. Можливо, я скептик, але я ще не бачив з того боку, щоб вони дотримувалися перемир’я», — заявив у телеефірі речник штабу АТО Леонід Матюхін.


На тлі сплеску вогневої активності «орків» на День Св. Миколая, істотного загострення ситуації на фронті, що визнають навіть спостерігачі ОБСЄ, учорашнього заходження на нашу територію чергового путінського «гумконвою» перспектива справжнього новорічного перемир’я — досить ілюзорна.