Усі торговельні центри болгарської столиці в передріздвяні дні нагадують мурашники. Люди буквально атакують прилавки із сувенірами, ювелірними виробами, мобільними телефонами та планшетами. Іноді здається, що в тих, хто прийшов до магазину, одна мета — скупити все. Навіть біля продовольчих супермаркетів дуже складно підхопити в щасливчиків, котрі вже отоварилися, візок для товарів. Тобі обов’язково нагадають, що тут уже є черга й треба чекати на свій шанс.

 

Але навіть за цією передсвятковою суєтою люди паам’ятають, що в Різдво важливо не забувати про знедолених або тих, хто потрапив у біду. Я бачив, як група молодих людей, котрі завітали до фастфуду торговельного центру на каву, домовилися відправити SMS для допомоги постраждалим від вибуху цистерн із газом у селі Хітріно. І одночасно набрали на своїх смартфонах потрібне слово «разом». Допомога пішла за призначенням.
А 13 років тому найрейтинговіший болгарський телеканал БТВ, з ініціативи ведучого популярного вечірнього шоу Славі Трифонова, вирішив провести благодійну акцію «Болгарське Різдво: подаруй надію дитині в біді». Колишній президент країни Георгій Пирванов не тільки підтримав, а й узяв під свій патронат це починання. Усім бажаючим підтримати невиліковно хворих дітей та хлопчиків і дівчаток із малозабезпечених родин пропонувалося відправити SMS, ціною 1 лев (0,50 євроцента), на вказаний номер усіх мобільних операторів країни.


Що можна купити на цю суму в Болгарії? Буханець білого хліба чи упаковку традиційного кислого молока, каву чи баніцу із бринзою, свіжу газету. Нічого істотного... Але коли по одному леву скидаються тисячі, мільйони людей, то на них можна придбати обладнання для дитячих клінік, відправити на операції за кордон сотні дітей, яким у країні з різних причин відмовлено в лікуванні.


У першої рік акції «Болгарське Різдво: подаруй надію дитині в біді» організаторам удалося зібрати 1 334 953 левів (майже 667 тисяч євро). Причому значна частина цієї суми була подарована спонсорами під час святкового концерту, який проводиться ввечері в день Різдва — 25 грудня. І такі концерти за участі найкращих артистів країни з підбиттям підсумків акції також стали в Болгарії незмінною традицією.


Куди пішли перші зібрані гроші? Для спеціалізованої дитячої лікарні в Софії закупили сучасне медичне устаткування і ліки, модерну апаратуру придбали для клініки, що спеціалізується на лікуванні дитячих і генетичних захворювань, в Пловдиві, а для пологового будинку в столиці — апарат для штучного дихання немовлят. І оплатили кільком родинам лікування дітей у закордонних клініках.


Загалом за дванадцять років проведення благодійної акції, яку коротко в країні стали називати «Болгарське Різдво», усім миром було зібрано близько 26 мільйонів левів (майже 13 мільйонів євро). За ці гроші придбали медичну апаратуру для 210 дитячих клінік, відправили на лікування до найкращих закордонних фахівців майже 3000 дітей. Зараз звіт про надходження і використання коштів кожний бажаючий може побачити на спеціальному сайті благодійної акції https://www.bgkoleda.bg.


1 грудня цього року президент Болгарії Росен Плевнелієв дав старт 13-й акції «Болгарське Різдво», яка цього разу проходила під девізом: «Допоможемо дітям у реанімації». Увагу лікарів було сфокусовано на наданні допомоги дітям, котрі гостро потребують реанімації та інтенсивного лікування. Відкриваючи нову благодійну кампанію, президент Болгарії заявив: «Болгарське Різдво» — це не просто ініціатива глави Болгарської держави. Це ідея, яка об’єднує усіх в ім’я дітей і їхнього здоров’я. Ідея, яка надає людям можливість проявити співпричетність до долі дітей, котрі потрапили в біду, і їхніх сімей. А коли співпричетність почне змінювати людські долі, вона стає дедалі заразливою і є прикладом для всього суспільства... Адже що ще, крім добрих справ, надає смислу людському життю, і що ще, крім як урятувати дитяче життя і подати руку в тяжкий момент тим, хто найбільш уразливий, може зробити нас справжніми людьми?»


А патріарх Болгарської православної церкви Неофіт, який завжди благословляє кампанію «Болгарське Різдво», у своєму посланні зазначив: «Страждання наших близьких і особливо дітей — випробування для всіх нас, випробування нашої людяності та здатності переживати й співчувати, нашої готовності віділити від себе, щоб полегшити страждання інших». Він закликав болгар вчитися в Христа безмежної любові  до людей і жертовності, робити добро дітям, які у свято Різдва чекають на диво.


Так, на Різдво завжди стаються чудеса, треба тільки всім захотіти цього...