На засідання Комітету з правоохоронної діяльності, де повинні були розглянути відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, прийшли лише декілька депутатів. Через це засідання не було відкрито, оскільки не було кворуму. Голова комітету Андрій Кожем’якін запропонував колегам вихід — провести робочу нараду (без можливості приймати рішення. — Авт.). Крім того, був важливий гість — Генеральний прокурор України Юрій Луценко, якого запросили відзвітувати стосовно розслідування трагедії в Княжичах.

Ю. Луценко заявив, що інцидент у Київській області став результатом трагічної ситуації, до якої призвели службова недбалість і збіг обставин.


«На даний час у кримінальному провадженні слідчими Головного слідчого управління ГПУ допитано 4 потерпілих, 37 свідків, призначено та триває 15 судових експертиз, одержано дозволи суду, на підставі яких проведено тимчасові доступи до речей та документів. Нині перевіряється можлива причетність 17 службових осіб до вчинення злочину. Серед них — працівники Броварського відділення поліції охорони та працівники поліції особливого призначення Києва, начальник Шевченківського управління поліції Києва та начальник Нацполіції м. Києва. Керівництво підозрюється у службовій недбалості, співробітники — у навмисному вбивстві. Оцінюючи інформацію, якою ми нині володіємо, вважаю, що питання про відповідальність міністра за це (розстріл у Княжичах. — Ред.) є неадекватним», — прокоментував він на засіданні.


Ще одна причина для проведення робочої наради — три важливі документи, долю яких повинен був вирішити комітет. Усі вони стосувалися безпосередньо міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.


Ідеться про проекти постанов «Про звільнення Авакова А.Б. з посади міністра внутрішніх справ України» (реєстр.№ 2846), поданий народними депутатами України Є. Соболєвим, Д. Добродомовим, П. Костенком та іншими, «Про звільнення Авакова А.Б. з посади міністра внутрішніх справ України» (реєстр. № 5041), поданий народними депутатами України С. Капліним,А. Немировським, і «Про самоусунення міністра внутрішніх справ України Авакова А.Б. від виконання повноважень» (реєстр. № 5486), поданий народним депутатом України С. Капліним.


А. Кожем’якін повідомив, що ці проекти постанов відхилені з тієї причини, що, відповідно до закону про Кабмін, парламент може звільнити міністра тільки в разі подання прем’єра або за його власним бажанням. «Тому будь-які проекти постанови, що реєструють депутати, потрапили під рішення підкомітету відхилити їх. А далі Рада нехай визначається з питаннями відставки того чи іншого міністра через можливості Президента або Прем’єр-міністра», — зазначив він.