На базі кардіологічного відділення міської багатопрофільної лікарні фахівці Інституту серця МОЗ України прооперували перших хворих. Операція була проведена у щойно створеній катетерній лабораторії для надання ендоваскулярної кардіохірургічної допомоги хворим з ішемічною хворобою серця і гострим інфарктом міокарда. Відкриття такої філії Інституту серця розглядається як знакова подія, оскільки з початку проведення АТО в Луганській області кардіохірургічна допомога не надавалася у зв’язку з відсутністю третього рівня медицини. Але тепер це стало можливим завдяки партнерству Луганської облдержадміністрації, управління охорони здоров’я Сєверодонецької міськради та Інституту серця МОЗ України.

 

 

Віднині жителі Луганщини отримали можливість лікуватися за європейськими стандартами, тобто отримувати коронарографію та стентування в перші дві години розвитку гострого інфаркту. За рік в області фіксують майже тисячу інфарктів, кожного п’ятого пацієнта врятувати не вдається. «З доброї волі голови ОДА Юрія Гарбуза ми не просто створили службу, а створили цілу програму «Стоп інфаркт!», — сказав гендиректор Інституту серця МОЗ України, головний кардіохірург МОЗ України, член-кореспондент НАМН України, доктор медичних наук, професор, заслужений лікар України Борис Тодуров. — Фінансування операцій бере на себе область, до того ж ця програма вже профінансована з місцевих та обласного бюджетів на 2017 рік і, гадаю, з початку лютого запрацює на повну силу. Найголовніше у цьому проекті те, що процедуру жителі області отримають безплатно. Надалі ми ставитимемо не лише стенти та ангіографи, а й кардіостимулятори». За словами Юрія Гарбуза, на програму «Стоп інфаркт!» з обласного бюджету на 2017 рік заплановано виділити майже 10 млн. грн.


На сьогодні вже проведено двадцять коронарографій, діагностичних процедур та три операції. Тридцятидворічний Валерій Уразовський був першим, кому робили коронарографію та стентування. Оперував його інтервенційний кардіолог Микита Журавльов. Пацієнт почувається добре, а головне — впевнено. Людмила Чеканова проблеми з серцем має давно, три роки тому робила операцію в Донецьку, а тепер готується до коронарографії та стентування в рідному місті. «Не треба кудись їхати і везти з собою родичів, які доглянуть тебе в післяопераційний період», — радіє вона. До слова, три роки потому коронарографія в Донецьку коштувала 4 тис. грн., а стентування — до 16 тис. грн. На Луганщині все це буде безплатним.

Луганська область.


Фото прес-служби Луганської ОДА.