За посередництва облдержадміністрації вдалося знайти вихід із проблемної ситуації, яка виникла в процесі вибудовування міжбюджетних відносин між органами місцевого самоврядування районного та базового рівня.

 

Першопрохідцями децентралізації в Луганській області є Білокуракинська та Новопсковська об'єднані територіальні громади. Вони вже напрацювали певний досвід, однак проблеми з реалізацією фінансово-бюджетної самостійності цих громад залишаються. Скажімо, сьогодні заклади освіти та охорони здоров'я, які надають послуги членам об'єднаних громад, до комунальної власності останніх досі не передані. В свою чергу, селищні голови готові фінансувати ці заклади тільки в тому разі, коли вони належатимуть громадам на правах комунальної власності.

 

Після дискусії сторін вдалося досягти компромісного рішення. Оскільки об'єднані територіальні громади до цього часу не отримали від району в комунальну власність школи, ФОПи та інші об'єкти, які обслуговують переважно членів відповідних громад, на період до їх передачі у встановленому порядку Білокуракинська та Новопсковська селищні ради мають делегувати відповідним районним радам повноваження з фінансування закладів освіти і медицини. Протягом 2017 року ці ради ініціюватимуть передачу таких об'єктів до комунальної власності ОТГ. Саме це і дозволить громадам набути дійсну самостійність у реалізації самоврядних повноважень.

 

Очевидно, що подібні проблеми виникатимуть у подальшому, адже процес децентралізації в області лише набирає обертів. У зв'язку з цим створено робочу групу з питань передачі об'єднаним територіальним громадам об'єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст районів.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України