Перша подяка столичному голові в новому році
 
Хоч і повільно, але столична влада все ж упорядковує розміщення малих архітектурних форм на вулицях міста. Відчутним полегшенням для городян стала заборона розташовувати кіоски і торгівельні ятки в радіусі 20 метрів від входів/виходів до станцій метрополітену. Цього разу чиновникам вдалося не тільки прописати табу, а і знайти важелі для його більш-менш ефективного виконання. Ще одним подарунком під ялинку для киян стало генеральне прибирання біля станції метро «Університет». За розпорядженням київського міського голови Віталія Кличка було демонтовано понад десять МАФів, розміщених уздовж паркану Ботанічного саду імені Фоміна. «Голос України» неодноразово описував, як пішоходам доводилось маневрувати поміж торговельними точками, щоб дістатися до підземки. Нарешті, те, що кіоски не залишають місця на прохід по тротуару, помітили і чиновники. Каталізаторами прибирання стали, щоправда, не тільки скарги киян, а й підготовка до запланованої реставрації огорожі ботсаду... Але то — нюанси. Головне, що нарешті городянам є за що сказати «дякую» місцевій владі.
 
17.06.2014
 
13.01.2015
 
Ситуація з демонтажем кіосків біля станції метро «Університет» має і ще один цікавий аспект. За неофіційною інформацією, МАФи стояли там нелегально. Жоден із них начебто не сплатив пайовий внесок до міського бюджету. Інформацію про це на власній сторінці у мережі Facebook поширив і Дмитро Білоцерковець, директор Департаменту міського благоустрою та збереження природного середовища КМДА. За його словами, першочерговим завданням у «війні з МАФами» є очищення усього центру від незаконних конструкцій: «Уже прибрано метро «Театральна», «Палац спорту», «Олімпійська», далі буде. Також зобов’язали повісити документи про сплату «пайової» на скло».
Та крига, здається, і справді скресла. Наприкінці минулого року на засіданні Київради було проголосовано проект рішення «Про особливості застосування Порядку розміщення тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності в місті Києві». «Ми затвердили правила розміщення МАФів, які передбачають чіткий облік усіх об’єктів і зокрема оплату ними пайової участі», — заявив Віталій Кличко. Згідно з прийнятим рішенням, до 15 лютого цього року КМДА має затвердити зміни до Комплексної схеми розміщення тимчасових споруд. І уже до 31 грудня привести розміщення кіосків у відповідність зі схемою. Як результат, 1 січня 2016-го у столиці не повинно лишитися жодного нелегального МАФу. Життя власників законно встановлених споруд також полегшиться: вони зможуть отримати паспорт прив’язки об’єкта на 5 років і весь цей час спокійно працювати. Попередньо виконавши, щоправда, низку вимог щодо приведення до належного зовнішнього вигляду своїх об’єктів.
Та це, знову ж таки, плани. Що тепер? Нині триває процес доопрацювання Комплексної схеми розміщення МАФів. Щоб претендувати на місце у списку законних кіосків, власники торговельних точок мали б подати заяви на оплату пайової участі. І у разі схвалення — перерахувати необхідні кошти до міського бюджету. Для зручності підприємців столична влада навіть подовжила термін прийому таких заявок — до кінця січня. Як повідомили «Голосу України» у прес-службі Департаменту містобудування та архітектури КМДА, власниками тимчасових споруд уже оформлено 5600 договорів на оплату пайової участі на загальну суму 30 мільйонів гривень. Усього ж було подано понад 9700 заявок від підприємців — по 2188 з них відмовлено, решта — розглядаються. Основними причинами для відмов, кажуть у прес-службі департаменту, є розміщення тимчасових споруд у зоні обмежень біля метро та підземних переходів, та головне — відсутність кіосків на ортофотоплані міста, знятому у квітні 2013-го. Тоді уже діяв мораторій на встановлення нових торгівельних точок. І якщо кіоску немає на фотоплані — значить, він з’явився пізніше. А отже, і встановлено його було незаконно.
«Голос України» неодноразово писав про МАФи, які з’являлися під покривом ночі на вулицях міста протягом минулого року. Усі вони, зважаючи на вищесказане, є беззаперечними «нелегалами». Та згідно із сайтом «Містобудівний кадастр м. Києва», їхні власники все ж намагаються легалізувати своє існування. Приклад — кіоски на Амурській площі (вул. Васильківська, неподалік однойменної станції метро). У вересні минулого року їх навіть демонтували, але за кілька днів вони повернулися на свої попередні місця («Голос України», № 204, 23.10.2014). Департамент благоустрою КМДА неодноразово включав їх до переліку об’єктів, котрі необхідно знести. І не дивно: про яку правомірність існування може йтися, коли офіційно навіть їхні власники невідомі!
Та попри це міфічні (нелегальні) кіоски (от уже четвертий місяць після демонтажу) справно працюють. Пропонують зробити зачіску, манікюр чи ж придбати сушену рибу та квіти... Власники «нелегалів», судячи з даних Містобудівного кадастру м. Києва, навіть подавали заяви на оплату пайової участі. Частині з них відмовили, звернення ще кількох розглядаються. Лишається сподіватися, що це просто формальність перед наданням відмови, а не торги з власниками за надійнішу «кришу».
Та все ж спроби навести лад у столиці не можуть не тішити. Головне, щоб новій владній команді вистачило сил та натхнення довести цю справу до кінця. У тому, що боротьба буде нелегкою, сумнівів немає. Бо, приміром, якщо 20-метрову зону біля станцій метро звільнили, то уже на 21-му метрі торговці у два ряди вибудовують свої ятки і ще більше перекривають рух пішоходам.
 
Цифра 
 
За різними підрахунками, у столиці ще минулого року налічувалось від 12 до 15 тисяч МАФів. 1700 з них було демонтовано у 2014-му. Та, на думку чиновників, на вулицях міста повинно лишитись не більше 7 тисяч кіосків. У Комплексній схемі розміщення тимчасових споруд діятиме цілий перелік обмежень на встановлення торгових точок. Відтак неможливо буде побачити кіоски ближче, ніж за 5 метрів від проїзної частини і за 20 метрів — до підземного переходу, зупинок міського транспорту, виходу-входу в метро та перехресть тощо.
 
Біля столичного метро «Теремки». 16.01.2015 року.
 
Біля станції метро «Васильківська». 14.01.2015 року.
 
Біля станції метро «Дарниця». 16.12.2014 року.
 
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.