У Рубіжному зареєстровано 8275 внутрішньо переміщених осіб, при цьому переселенські виплати тут одержують лише 1300 осіб, або 600 сімей. Чому інші ігнорують допомогу держави? Це питання цілком доречне ще й з тієї причини, що, згідно зі статистикою, більшу частину переселенців в області, і в Рубіжному зокрема, становлять пенсіонери, діти та інваліди — найвразливіша категорія населення. Скажімо, у грудні міськими й районними управліннями соціального захисту населення області взято на облік 292 764 внутрішньо переміщених осіб, 23 907 з яких — це діти, 8 015 — інваліди і 212 999 — пенсіонери. Це саме ті, кому дуже потрібна матеріальна підтримка. З другого боку, мимоволі виникає запитання: а чи справді в місті живуть вісім тисяч переселенців?

 

За інформацією громадської організації «Донбас SOS», в останні дні року, що минає, співробітники СБУ перевірили 5000 переселенців, зареєстрованих у Рубіжному. Крім інших даних, правоохоронці, зокрема, з’ясували, що майже три тисячі ВПО із цієї кількості на підконтрольній Україні території востаннє були понад два місяці тому. Тобто з «ЛНР» не виїжджали. Цю інформацію правоохоронці отримали з офіційної бази даних прикордонників, які фіксують перетин людьми лінії розмежування і державного кордону.


Як повідомили в Рубіжанському управлінні соцзахисту населення, за тиждень вони анулювали 300 довідок переселенців. А це означає, що наступного місяця ці люди не отримають пенсій. «Нам передали реєстр Прикордонної служби, у якому значаться особи, які в’їжджали «туди», але не поверталися назад. Згідно із законом вважається, що вони повернулися на попереднє місце проживання, отже, статус переселенців втратили», — пояснюють в управлінні соцзахисту. Людей автоматично позбавляють виплат, і відновити їх можна лише через півроку після проходження всіх процедур з відновлення статусу переселенця.


Чи є вихід із цього, здалося б, глухого кута? Активісти вважають, що є. Вони пропонують відмежувати виплату пенсій від довідки переселенця і розробити механізм виплат для тих, хто не може по них приїхати на підконтрольну територію. Це значно б знизило кількість осіб, за переміщенням яких потрібно стежити органам соцзахисту. Кадрових сил і можливостей для цього у соціальних служб просто немає.


Луганська область.