1 січня у Полтаві активісти партії "Свобода" та молодіжної організації "Сокіл" влаштували традиційну ходу зі смолоскипами з нагоди 108-ї річниці з дня народження Степана Бандери. Цього разу вона зібрала трохи більше сотні осіб. Як і завжди, крокували вони центральною вулицею міста (на знімку), що віднедавна носить назву Соборності (раніше називалася Жовтневою). Вперше хода завершувалася не біля кам'яного хреста на честь українських загиблих козаків, а біля пам'ятника Івану Мазепі на Соборній площі.

 

Прикметно, що жоден із керівників області, котрі навесні минулого року брали участь у відкритті згаданого пам'ятника разом із Президентом, не наважився вшанувати пам'ять продовжувача справи видатного гетьмана, одного з найвідоміших борців за волю України у ХХ столітті, провідника ОУН Степана Бандери. Із посадовців у колоні помітили тільки заступника голови обласної ради Анатолія Ханка, котрий є представником "Свободи" і прийшов на ходу разом зі своїми бойовими побратимами-добровольцями.

 

Під час маршу зі смолоскипами його учасники згадували полеглих на тій війні, скандували патріотичні гасла. Водночас вони кинули на дорогу кілька димових шашок. За словами організаторів ходи, то був своєрідний "флешмоб" на підтримку їхніх однодумців-націоналістів, яких вони вважають політв'язнями. Більшість полтавців, які того вечора прогулювалися біля головної ялинки обласного центру, виявили байдужість до згаданої акції. Хоча не обійшлося й без гнівних реплік на адресу організаторів ходи. Адже дехто досі вважає "бандерівців" винними у розпалюванні війни на сході України, свідомо "забуваючи" про те, звідки прийшов на нашу землю справжній ворог...

 

Василь НЕЇЖМАК.

Фото автора.

 

Полтава.

 

Голос України