У Полтавській обласній бібліотеці ім. І. Котляревського відкрили виставку декоративно-вжиткового мистецтва «Різдвяний вернісаж». Тут репрезентували майже сотню робіт представників обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва.

 

На знімку: витинанка «Коляда» Тетяни Ваценко.

 

Картини, вишиванки, ляльки-мотанки, витинанки, вироби з дерева та інші твори вкотре спростовують уявлення про них як про щось суто аматорське. Тим паче, що серед народних майстрів Полтавщини є ті, хто, так би мовити, за сумісництвом вступив і до професійної Спілки художників. А найголовніше — чимало з них здобули заслужене визнання не лише в Україні. Тож, попри те, що згадану виставку приурочили до зимового свята, у просторій залі бібліотечного відділу мистецтв запанувало весняне буйноквіття...

Святковий настрій створювала й невимушена, майже родинна атмосфера творчих посиденьок, на які зібралися кілька десятків майстрів. У їхньому виконанні лунали музика, пісні та думи, вірші. Водночас згадували головні здобутки минулого року й «засвічені» ним проблеми. Зокрема, знана вишивальниця Віра Забора, котра останнім часом представляла свої роботи в кількох країнах, наголосила на необхідності, як то кажуть, «тримати планку» власної творчості, не піддаватися спокусі легкого заробітку.

Адже, скажімо, за кордоном вже навчилися відрізняти справжню ручну роботу, в яку майстер вкладає не лише талант, а й душу, від машинних підробок чи відвертої халтури... Говорили й про відсутність приміщення, в якому представники обласного осередку народних майстрів могли б збиратися, організовувати постійно діючі виставки. Але то вже, так би мовити, домашнє завдання на майбутнє. Зокрема й для тих, хто тільки-но вступив у їхню спілку. Останнім на згаданому зібранні вручили відповідні посвідчення.

Василь НЕЇЖМАК.

Полтава.

Фото автора.