Уперше після майже півроку переговорів у Мінську на Луганщині запрацював механізм розрахунку за воду: непідконтрольна територія сплатила комунальному підприємству «Попаснянський районний водоканал» перші 10,5 млн. грн. боргу.

Загальна сума заборгованості «ЛНР» за спожиту воду становить майже 260 млн. грн., унаслідок чого у Попаснянського райоводоканалу виникли проблеми у відносинах з Луганським енергетичним об’єднанням. У жовтні—листопаді Міжнародний Червоний Хрест сплатив майже 700 тис. доларів, які водоканал заборгував за спожиту електроенергію, постачаючи воду на непідконтрольну частину області. Однак ця допомога проблеми не розв’язала.

— 10,5 млн. грн. — це тільки чотири відсотки від суми боргу непідконтрольної території Луганщини перед Попаснянським райводоканалом, проте це — перший реальний крок до стабілізації ситуації у регіоні, — зазначив заступник голови Луганської ОДА Юрій Клименко. — В розрахунках задіяні підприємства, які зареєстровані на підконтрольній уряду України території та здійснюють діяльність у межах вітчизняного правового поля.

Ця перемога досягнута на дипломатичному рівні завдяки спільним зусиллям Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також представників Економічної підгрупи Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання конфлікту на сході України. Застосована схема розрахунків дасть змогу збалансувати роботу підприємства та забезпечити цілодобову подачу води 600 тисячам співвітчизників, які стали заручниками ситуації.

Павло ВОРОНЦОВ.

Луганська область.